2024.2.5 14:47
Olvasási idő 1:09
Maier Péter

Világhírű katalán zenekarral készített közös dalt a Bohemian Betyars

ZENE BOHEMIAN BETYARS MAGYAR ZENE

A La Pegatinával közös, háromnyelvű számuk a 15. évfordulójukat ünneplő nagylemezen kap majd helyet.

Háromnyelvű dallal jelentkezett a Bohemian Betyars, amelyet a La Pegatina katalán rumba/ska-punk bandával közösen készített a magyar zenekar. A 15. évfordulóját ünneplő miskolci csapat egészen különleges lemezzel készül, amelyen különleges kollaborációk is helyet kapnak majd. A Quatre Grapes a második ilyen.

Az elmúlt tizenöt évben a Bohemian Betyars és a Parno Graszt barátsága kivirágzott. Számtalan közös koncertjük során érett meg a zenekarban a gondolat, hogy „szélesre tárják a Bohemian-univerzum kapuit“, és a hazai, valamint nemzetközi színtérről is új közreműködőket engedek be zenei világukba.

„Vágytunk egy kis további kísérletezésre, ajtónyitogatásra. Nem könnyű, de izgalmas feladat volt négy-öt különböző zenekar világát összekutyulni valami kerekké, sokat tanultunk belőle. Sokkal szabadabb az ember, ha másokkal dolgozik együtt, kevesebb az elvárásokkal kapcsolatos nyomás, és nagyobb a játszótér. Engem személyesen is felszabadított, tovább lendített mint dalszerző“

– fogalmazott Szűcs Levente, a Bohemian Betyars frontembere.

A La Pegatina világszerte ismert katalán zenekar, amely több mint 1200 koncerten van túl a világ 24 országában. A katalán rumba, illetve a ska-punk műfajokból összegyúrt zenéjük atmoszférája remekül illeszkedik a Bohemian hangzásához, így csak a nyelvi akadályokat kellett leküzdeni a közös munka során, de a végeredményből kiderül, hogy erre is a legkézenfekvőbb és legjobb megoldást választották: háromnyelvű dalt írtak.

„A La Pegatinával való munkában azt élveztük, hogy ennek a katalán zenekarnak a stílusából fakadóan visszanyúlhattunk a kezdeti ska-punk hangulathoz. Illetve összefűzni a magyar, katalán és spanyol sorokat, hogy koherens dalszövegként hasson – az egy külön élmény volt“

Az idén 15 éves Bohemian Betyars zenekarnak az új lemezén tehát több kollaboráció is helyet kap, ennek előfutára volt a Mezítláb című dal is, amelyet a Platon Karataev csapatával készítettek, és amely a Fishing on Orfű himunsza lett.

A Bohemian Betyars a készülő lemez mellette egy nagyszabású Budapest Park-koncerttel ünnepli majd 15. évfordulóját 2024. május 31-én.