2024.2.2 8:44
Olvasási idő 1:06
Szöllősi Anna

Megbírságolták az RTL-t a Sztárbox miatt és Fekete Pákó megalázásáért

KÖZÉLET FEKETE PÁKÓ RTL SZTÁRBOX

A "Sztárbox" erőszakos tartalmai miatt 10 millió forintos, Fekete Pákó megalázásáért pedig 3 millió forintos bírságot kapott az RTL.

Nem megfelelő korhatári kategóriába soroltan és nem megfelelő időpontban sugározta a Sztárbox november 5-i epizódját az RTL, egy októberi Reggeli-adásban pedig Fekete Pákót alázták meg azzal, hogy állampolgári ismeretekből „vizsgáztatták“ – írja az MTI a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa döntése nyomán.

A Sztárboxot az erőszakos jelenetek miatt 16 éven aluliaknak nem ajánlott jelöléssel kellett volna ellátni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lett volna közzétehető. A csatorna emiatt tízmillió forintos bírságot kapott, emellett a jogsértés tényéről tájékoztató közleményt is közzé kell tennie.
   

Eltört hüvelykujj, bokaszalag-szakadás, bordarepedés – a Sztárbox durvaságát jelzi, hogy már a felkészülés során is súlyos sérüléseket szereztek a ringbe szálló hírességek – olvasható a közleményben.

A Sztárbox nem sport-, hanem szórakoztató show-műsor, amely hatásvadász módon, mintegy közvetítő közegként használta a résztvevőkre egyáltalán nem veszélytelen ökölvívást úgy, hogy a műsorszámban nem a sportág szabályai szerint folytatták le a mérkőzéseket.

– fogalmazott a közlemény.

Fekete Pákó megalázásása miatt is fizetniük kell

Az RTL-t egy másik műsorszáma miatt is elmarasztalta a testület: a Reggeli egyik októberi adásában ugyanis Fekete Pákót alázták meg a műsorvezetők azzal, hogy a kamerák előtt „levizsgáztatták“ állampolgári alapismeretekből.


Közlésük szerint Fekete Pákó könnyed, barátságos hangvételű beszélgetésre számíthatott, ehelyett a műsorvezetők olyan helyzetet teremtettek, amit nem tudott megfelelően kezelni. Ezzel a szituációval a műsorvezetők visszaéltek, amikor Pákó hiányosságaira fókuszáltak és gúnyolódtak rajta.

A médiatanács kiemelte: a médiaszolgáltató megvalósítja az emberi méltóság megsértését, amikor úgy mutat be egy szereplőt, hogy figyelmen kívül hagyja, illetve megsérti a társadalmi együttélés alapvető normáit – ebben az esetben a társadalmi integráció előmozdítását, a közösségi szolidaritást, az egymás iránti tiszteletet.

A súlyos jogsértés miatt a médiatanács hárommillió forintos bírságot rótt ki az RTL-re, emellett a jogsértés tényéről tájékoztató közlemény közzétételére is kötelezte.