2024.2.17 9:59
Olvasási idő 1:46
Szöllősi Anna

Paraszt Blues, Terézanya, Kakadal: 5 retró gyöngyszem a YouTube legmélyebb bugyraiból

Paraszt Blues, Terézanya, Kakadal: 5 retró gyöngyszem a YouTube legmélyebb bugyraiból
Forrás YouTube
ZENE ÖSSZEÁLLÍTÁS TRASH YOUTUBE

Az alábbi trash zenék még azokból az időkből származnak, mikor az egész országnak a "Gumimacik" volt a csengőhangja. Összegyűjtöttünk néhány véresen komoly zenei szerzeményt a 2000-es évek elejéről, amik a korszak leghitelesebb korlenyomatként szolgálnak.

Atomtorta

A szegedi Atomtorta nevéhez kötődik a 2000-es évek (ha nem minden idők!!) legnagyobb „blues slágere“, a Paraszt vagyok, aminek a videóklip változatát a lelkes rajongók készítették el és futtatták fel. Hiába élek 8 éve Budapesten, nagyon igaz a mondás, hogy a lányt ki lehet venni a faluból, de a falut nem lehet kivenni a lányból; akárhányszor meghallgatom ezt a számot, mindig az alföldi tanyavilágba repít vissza. 

Az Atomtortának egyébként 2007-ben kijött egy kondom borította albuma is, ami kiemelkedően fontos szerepet játszott a testi-lelki fejlődésemben (ez sok mindent megmagyaráz?!)

Terézanya 

Ha az a prekoncepciód, hogy a mérnökök kockák és unalmas arcok, hallgasd meg a Terézanyát, amit BME-s villamosmérnök hallgatók hoztak össze egy Schönherz Qpára. A Pendulum-feldolgozás sok nemzet himnuszával vetekedhetne, de minimum érdemel annyit, hogy állva üvöltsük: „a pázsiton megjelent egy jetilábnyom, ezt konstatálom!“

Kovbojok

Na, ez a méltán híres formáció még mindig létezik, csak azóta felnőttek. Mármint a testük. A Kovbojok néhány évente feltolnak egy-egy újabb dalt a YouTube-ra, utolsó szerzeményüket például 1 hónappal ezelőtt droppolták, amin látszik, még mindig nagyon muzikálisak és líraiak! A Kovbojok sikere a kétezres évek elején tetőzött: 2006-ban egy nagy adag fostengert zúdítottak a világra, amikor megírták a Börtön ablakában című Bikini-sláger minden bizonnyal legszarabb coverét, a Kakadalt. Innen is üzenjük nekik, hogy bocs a fentiekért, természetesen a szerkesztőségben imádjuk őket. 

Torgyán rap

A csodálatos mashup nem a legendás Torgyán-féle féregirtó beszédből táplálkozik, hanem egy talkshowból lett összevágva, ahol Csúcs László és Torgyán József politikusok beszélgetnek. A Torgyán rap még a Heti Hetes egyik adásában is előkerült, és táncra perdítette az egész stúdiót. Bochkor szavait idézve: „Csúcs László és a Független Kisgazdapárt elnöke elég jól megférnek egymás mellett, legalábbis popsztárként”. 

 


Magyar-finn nyelvi kapcsolatok

Minden „türk nyelvrokonságkutatónak“ és finnugor nyelvrokonságban kételkedőnek szeretnénk felmutatni hihetetlen bizonyítékként az alábbi videót. Főleg azoknak, akik nem értik, hogy lehet a finn rokonnyelv, amikor nincsenek is ugyanolyan szavaink?!?!?!?!

Spolier: a magyarázat, hogy a finn és a magyar nyelv több mint négyezer évvel ezelőtt vált külön egymástól. A finnugor nyelveknek két fő ága van: míg a finn a balti finn alá esik, a magyar az ugor nyelvekhez tartozik. A távoli rokonság ellenére sok közös vonást megőrzött a két nyelv, de az eltérések megszaporodtak a különböző areális környezet miatt.  

magyar-finn nyelvi kapcsolatok első része a finn nyelvű Nightwish: Kuolema Tekee Taiteilijan című számra kínál szellemes nyelvi megfejtéseket, és olyan mondatok hangoznak el benne, mint a "Komám, Tajvant el ne lopd!", míg a második egy mulatós nótához hozott tűpontos szinkront.

 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!