2024.2.3 10:00
Olvasási idő 2:36
Sólyom Eszter

A jövő fogamzásgátlója férfiaknak: Nem műtéti, nem hormonális, nem invazív, hosszan tartó és könnyen visszafordítható a Plan A

A jövő fogamzásgátlója férfiaknak: Nem műtéti, nem hormonális, nem invazív, hosszan tartó és könnyen visszafordítható a Plan A
Forrás GETTY IMAGES
ÉLETMÓD FOGAMZÁSGÁTLÓ SZEX SZEXUALITÁS

Hosszú távon működik, visszafordítható és fájdalommentes, ráadásul hatékony módszernek ígérkezik a Plan A, amely forradalmasíthatná a férfi fogamzásgátlószerek piacát.

A családtervezés felelőssége hagyományosan aránytalanul a nőkre hárul, ezen akar változtatni egy Los Angeles-i startup. A NEXT Life Sciences “Plan A” névre keresztelte azt az újfajta fogamzásgátló megoldását, ami megbízható, hosszútávú, de teljes mértékben visszafordítható alternatívát nyújtana a férfiaknak a jelenleg elérhető óvszerrel és vazektómiával szemben. A cég 2,5 millió dolláros befektetést kapott, hogy a fogamzásgátlót tökéletesítsék. A klinikai vizsgálatok idén kezdődnek, és abban bíznak, hogy 2026-ra széleskörűen elérhetővé válik a termék.


Hogy működik a Plan A?

A Plan A nem gyógyszer, hanem a készítők szerint orvosi eszköz. Egy speciális hidrogélt injektálnak az ondóvezetékbe, ahol az félszilárd, sűrű ragacsos állagot ölt, és ejakuláció során kiszűri a spermiumokat az ondóból. A megoldás az orgazmus élményére és az ejakulációra nincs hatással, a fogamzásért felelős hímivarsejteket azonban megállítja. A blokkolt spermiumok ezután természetes módon, maguktól lebomlanak. 


Aki kipróbálná a Plan A-t, csak egy rövid orvosi vizitre kell, hogy készüljön. A hidrogél tíz perc alatt, fájdalommentesen felhelyezhető, majd a cég szerint akár 10 évig megőrzi a hatékonyságát (erre még visszatérünk). Úttörő módon a hidrogél nem próbálja a spermium termelést csökkenteni, nincs hatással a jövőbeli nemzőképességre. Ha időközben azonban meggondolná magát a Plan A-t használó személy, hasonlóan rövid eljárással, egy nátrium-hidrogén-karbonát injekcióval a hidrogél feloldható és teljes mértékben kiürül a szervezetből.

Íme egy kis gyorstalpaló arról, hogyan fejti ki hatását a Plan A: 

@scibodytherapy Male birth control has been a long time coming 😉. Plan A by @nextlifesciences is birth control that is designed for males and blocks the sperm transport tube (vas defrens). Clinical trials likely starting in 2024. #birthcontrol#plana#adam#scienceinnovation♬ original sound - Josh Cottle


Nem az első az A-terv

Hasonló hormonmentes, gél-alapú fogamzásgátló megoldáson dolgozik a Contraline nevű orvosi eszköz startup is, amely idén januárban pozitív korai eredményeket közölt. A “férfi spirálként” is emlegetett, ADAM névre keresztelt termékük a klinikai vizsgálat 23 résztvevőjénél 30 nap után 99%-os hatékonyságot ért el az ondó hímivarsejt-koncentrációjának csökkentésében. 


Az ADAM és a Plan A még sok klinikai vizsgálat előtt áll, mielőtt széleskörűen elérhetővé válik. A Plan A megoldás 10 évig lehet hatékony a cég állítása szerint, de még nem voltak olyan klinikai vizsgálatok, ami ezt bizonyítaná. A hidrogéles fogamzásgátlókról általánosságban (mint amilyen a Plan A és az ADAM is) nem tudjuk, hogy milyen tartósak és hatékonyak lesznek, mert még egyik sincs engedélyezve és széleskörű használatban. De a korai eredmények bizakodásra adnak okot, a hormonmentes és visszafordítható férfi fogamzásgátló pedig hatalmas igényt elégítene ki a piacon. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Plan A (@planaformen) által megosztott bejegyzés

L.R. Fox, a Plan A forradalmasítója

Mi történt az eddigi férfi fogamzásgátlókkal?

Időről időre felröppen a férfi fogamzásgátló híre, a korábbi megoldások azonban zömével a női fogamzásgátló tablettákhoz hasonló, hormontartalmú gyógyszerek voltak. Ezek létrehozásában a kihívás, hogy hatásosan csökkentsék a spermaszámot anélkül, hogy merevedési zavarokat vagy csökkent szexuális étvágyat okoznának. A hormontartalmú megoldások, mint például egy 2016-ban tesztelt injekció, ráadásul olyan mellékhatásokkal járnak, mint a depresszió és a hangulati rendellenességek, izomfájdalom vagy akne. Kérdés továbbá, hogy a nők mennyire bíznának benne, hogy a partnerük minden nap beveszi a tablettát. 


A mellékhatások és bizalmi problémák mellett a férfi fogamzásgátlók fejlesztése eddig a finanszírozás hiánya miatt is elmaradt. A BBC 2019-es riportja szerint az áttörés elmaradása azzal is magyarázható, hogy a gyógyszergyártó cégek nincsenek meggyőzve a szer piacképességéről, nem akarnak befektetni az ötletbe. Az ipar támogatása nélkül a kezdeményezések jótékony- és akadémiai finanszírozásból működnek, így lassabban tudnak előre jutni. 


A NEXT Life Sciences 2,5 millió dolláros befektetése ennek a pozitív irányba történő változását sugallhatja. Jelenleg aránytalanul nagy teher a nőkön a fogamzásgátlás, ők viselik a védekezés felelősségének, mellékhatásainak, költségeinek az oroszlánrészét. A cég alapítója és CEO-ja, L. R. Fox szerint a kereslet óriási lesz a Plan A-re. Már egy előregisztrációt is megnyitottak, és Fox elmondása alapján férfiak ezrei jelentkeztek, hogy elsők között próbálhassák majd ki a terméket. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!