2024.1.25 15:28
Olvasási idő 0:54
Szécsi Krisztián

Anyját gyászoló ortodox zsidóként láthatjuk Szabó Kimmel Tamást a Lefkovicsék gyászolnak előzetesében

FILMEK + SOROZATOK ELŐZETES FILMEK MAGYAR FILM MOZINET PREMIER

Breier Ádám legelső mozifilmjét február végétől láthatjuk a magyar mozikban.

A kaliforniai Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál után a New York-i Zsidó Filmfesztiválon és a Miami Zsidó Filmfesztiválon vetítették telt házas közönség előtt Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnak című filmjét. Az alkotás február 22-től a hazai mozikban is látható lesz, és most megérkezett a dramedy mozielőzetese.

Szabó Kimmel Tamás a Lefkovicsék gyászolnak című filmben.
Szabó Kimmel Tamás a Lefkovicsék gyászolnak című filmben. Forrás Mozinet

Breier Ádám első mozifilmjében igazi családi drámát követhetünk végig. A történet szerint Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy már évek óta nem beszélnek egymással. Iván végül Izraelbe menekült apjával való rossz viszonya elől, ahol ortodox zsidóként kezdte élni mindennapjait, majd családot is alapított. Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot, ám az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, vagyis shivát üljenek a szülői házban. 

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé 2024.4.24 17:40

A tengerentúlon hatalmas sikert aratott a film. Az amerikai bemutatókról frissen hazatért Breier Ádám rendező úgy emlékszik vissza, a nézők ezúttal is nagyon jól szórakoztak mindkét vetítésen, és mint az egyik közönségtalálkozón kiderült, volt egy Lefkovics vezetéknevű résztvevő is. Az egyik néző Miamiban lelkesen elmesélte Ádámnak, hogy a Lefkovicsék gyászolnak tulajdonképpen az ő története, mivel a filmben megjelenő sporttal és minden részlettel együtt a saját családjában hasonlót kellett átélnie. A vetítésekre a rendezővel tartott Ausztrics Andrea producer, Csaba Bálint társforgatókönyvíró és Szabó Kimmel Tamás főszereplő is.

Lefkovicsék gyászolnak című film előzetesét itt tudjátok megnézni: