2024.1.16 18:21
Olvasási idő 3:47
Vank Antal

Öt videójáték, amitől valószínűleg eldobjuk az agyunkat 2024-ben

Öt videójáték, amitől valószínűleg eldobjuk az agyunkat 2024-ben
Forrás GSC Game World
TECH-TUDOMÁNY GAMER GAMING KONZOL VIDEÓJÁTÉK

Bár 2023-at minőségi címek tekintetében nehéz lesz überelni, azért idén is akad pár játék, amelyik esélyes arra, hogy hosszú időre lefoglalja a gamereket.

2023 fantasztikus év volt, már ami a videójátékokat illeti, de panaszra valószínűleg idén sem lesz okunk. Bár azt gyanítjuk, hogy az olyan klasszikusok, mint a Baldur’s Gate III vagy az Alan Wake 2 volt, elkerülik 2024-et, azért így is bőven lesz miből válogatni.

5.) Alone in the Dark

Kezdjük rögtön egy kakukktojással, mert a valószínűleg a nagyágyúknál jóval visszafogottabb költségvetésből készült és immáron többször is elcsúsztatott Alone in the Dark akár az év buktája is lehet, mi valahol azért mégis reménykedünk benne, hogy nem így lesz. Egy műfajteremtő széria feltámasztásáról van szó: az eredeti első rész még 1992-ben jelent meg, amikor a legendák szerint az emberek még ló vontatta kocsikkal jártak, és olyan aranypénzzel fizettek a másolt lemezekért, amelyeken a római császár arcképe díszelgett.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, az AitD is kapott egy rakás, finoman szólva is feledhető – néha, mondjuk ki, kifejezetten szar – folytatást, de az új részben akadnak biztató jelek. A történetet Mikael Hedberg veti papírra, aki a felnőtt pelenkaipar fellendülését elősegítő Amnesia-széria körül sertepertélt jó ideig, a szörnyek külsőjéért pedig a saját és Guillermo del Toróval közösen alkotott képregényén melózó Guy Davies felel majd. Sőt, még az eredeti első felvonás megalkotóját is sikerült előrángatni, hogy az áldása mellett pár tippet is adjon a projekthez.

Kiemelt tartalom
Brutális leépítések zajlanak a játékiparban, magyar szakmabelieket kérdeztünk arról, mennyire vészes itthon a helyzet Brutális leépítések zajlanak a játékiparban, magyar szakmabelieket kérdeztünk arról, mennyire vészes itthon a helyzet ma 09:46 -kor

A két főhős közül az egyiket David Harbour alakítja, ő lesz a legendás Edward Carnby, aki akárcsak annak idején, egy igen baljóslatú házban nyomoz társával, a szimpla eltünési ügyből azonban – mondanunk sem kell – elég kemény túlélőhorror kerekedik majd. A megjelenés sincs már messze: március végétől csaphatunk le rá.

4.) Tekken 8

Újabb videójátékos veterán széria folytatása érkezik, ezúttal a Tekkené. Az elvileg idén január végén megjelenő legendás bunyós program nyolcadik felvonásában szinte minden közönségkedvenc figura visszatér majd (az alapverzióban 32 egyedi harcost kapunk, az első, már bejelentett letölthető tartalom ezt még néggyel emeli majd meg), és állítólag nem csak egyszerű ráncfelvarrásra számíthatunk. Új mozdulatok, új mechanikák, sőt, még egy koherens történet is az ígéretek között szerepel – bár valamiért úgy érezzük, nem túl sokan vannak, akik főleg a szappanoperás, „Dallas, csak több pofonnal” családi drámázás miatt kedvelik a szériát, amelyben egy óriási tigrissel rugdoshatunk szét bárkit és bármit, ami az utunkba kerül. Bár sokáig azt gondoltuk, ebben a zsánerben már nehéz újat mutatni, de az a helyzet, hogy ha valami működik, azt kár megjavítani – ezt tavaly a Street Fighter és a Mortal Kombat is bizonyította.

3.) Dragon’s Dogma 2

Bár a Dragon’s Dogma első részét itthon valószínűleg kevesebben játszották, mint ahányan képesek teleportálás nélkül hazasétálni három üveg whiskey elfogyasztása után, egy igencsak ismert és kultikus játékról van szó. Különlegességét az adta, hogy a nyugati, nyílt világú szerepjátékok műfaját a keleti „óriási kardok, még nagyobb szörnyek” elvvel öntötte nyakon, és bár ez a turmix első ránézésre akár tökéletes katasztrófa is lehetett volna, nem lett az. A folytatásra 12 évet kellett várni, az alkotók pedig nem kevesebbet ígérnek, mintsem hogy az akkorinál is izgalmasabb harcrendszert kapunk – márpedig kevés dolog jelentett nagyobb élményt, mint megmászni valami dögöt és megízleltetni vele egy kis acélt – még nagyobb területtel, itt-ott rombolható pályarészekkel és egy GTA V-szerű élővilág-illúzióval, amely reagál arra, ha mondjuk egy testes vörös sárkány elkezd falatozni a falu végén élők közül. Debütálás idén márciusban.

2.) Star Wars Outlaws

Az Ubisoftról mostanában azon felül, hogy sajtóközleményt adnak ki arról, épp mennyi időre halasztják el az apáink születése előtt bejelentett Skull & Bonest, egyre ritkábban hallunk. Tavaly egy a gyökerekhez visszatérő Assassin’s Creeden és egy tökéletesen semmilyen Avatar-játékon felül nem túl sokat tettek hozzá az iparhoz (és már ezt a kettőt figyelembe véve is lehet, hogy így jártunk jobban) a Star Wars Outlawsszal most újra megpróbálják felhelyezni magukat egy kicsit a térképre. Az „első teljesen nyílt világú” Csillagok Háborúja-programban két klasszikus, A birodalom visszavág és A Jedi visszatér közötti időszakban járhatjuk be a messzi-messzi galaxist. Közben különböző járgányokba pattanhatunk be, és nem, végre egy nyavalyás fénykardot sem kapunk, így kénytelenek leszünk fegyverekkel megoldani a kapott küldetéseket, amelyek közül nem egyet állítólag magától Jabbától kapunk majd. Komplex döntéseket, drámai sztorit és toronyórát lánccal ígérnek az alkotók, de hogy ebből mi valósul meg, azt majd meglátjuk valamikor idén, pontos dátum még nincs.

1.) S.T.A.L.K.E.R. 2: Hearth of Chornobyl

Azt, hogy az első S.T.A.L.K.E.R. tulajdonképpen egy mérföldkő volt az FPS-játékok történetében, nehéz elvitatni, ahogy azt is, hogy az a tény, hogy az ukrajnai háború árnyékában, egy ukrán fejlesztőcsapat berkeiben formálódó folytatás elkészül elvileg idén tavaszra, az kész csodának tekinthető. De nemcsak ezek miatt éri meg várni a folytatást. Visszatérhetünk majd a misztikus Zónába, hogy ismételten a saját bőrünkön tapasztaljuk majd meg, hogy nem feltétlenül jó ötlet egy természetfeletti anomáliáktól és mutánsok tucatjaitól hemzsegő helyen sétálgatni, még akkor sem, ha az esetleges lootért (speciális képességekkel rendelkező tárgyakért) megéri. A hangulat ránézésre a régi: lepusztult házak, repedező utcák, mintha valamelyik magyar – egykor szebb időket megélt – bányász- vagy iparvárosban lennénk, talán csak a lakosok tűnnek itt valamivel kedvesebbnek. Hogy a végén a S.T.A.L.K.E.R. 2-ből az év játéka lesz-e, az nagy kérdés, de az biztos, hogy mindenképpen megéri figyelemmel kísérni, már csak a fejlesztés körülményei, no meg természetesen a tényleg zseniális első epizód tükrében is.

Igen, a listánk nem teljes, hiszen rengeteg game debütál majd még idén. A teljesség igénye nélkül, fájó szívvel hagytuk ki például a The Last of Us Part 2 remastered változatát – ami ránézésre pont úgy néz ki, mint az eredeti, PS4-es verzió, de legalább kap új játékmódot –, a Final Fantasy VII Rebirth címet viselő etapját, egy tucatnyi független produkciót vagy a Nintendo játékait, de ha mindezeket egy cikkbe akarnánk zsúfolni, az egy végtelenül hosszú cikk lenne, így első körben legyen elég ennyi.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!