2024.1.10 16:52
Olvasási idő 0:50
Szécsi Krisztián

Taylor Swifttel buzdítaná a fiatalokat az EP-választásra az Európai Unió

UROPE EURÓPAI UNIÓ TAYLOR SWIFT VÁLASZTÁSOK

Az énekesnőtől nem állnak távol a hasonló politikai kampányok. Ebben bízik az Európai Bizottság alelnöke is, aki egy szerdai sajtótájékoztatón beszélt arról, hogyan vonzaná be a szavazófülkékbe az európai fiatalokat.

Az Európai Bizottság alelnöke, Margaritisz Szkínász (Margaritis Schinas) egyedi megoldási javaslattal rukkolt elő a fiatalok választási részvételének növelésére az idei európai parlamenti választásokon. A görög politikus szerint nincs más teendő, mint megkérni Taylor Swiftet, hogy buzdítsa szavazásra a rajongóit.

„Senki sem tudja jobban mozgósítani a fiatalokat, mint a fiatalok. A fiatalok könnyebben részvételre buzdítják társaikat, mint mi, biztosok“ – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Szkínász a Politico cikke szerint. A helyszínen azt is kifejtette: reméli, hogy az énekesnő menedzsmentjéből valaki követi a választások előkészületeit, és jelez majd Swiftnek, így talán sikerrel járhatnak.

Taylor már a 2020-as választások alatt is szavazásra buzdította rajongóit. Akkor a volt amerikai elnök, Donald Trump leváltása volt a tét. Forrás @taylorswift/ Instagram


A fiatal szavazók megnyerése nem újdonság Swift számára, hiszen tavaly szeptemberben például arra buzdította 272 millió Instagram-követőjét, hogy regisztráljanak az amerikai választásokra, hogy szavazhassanak, és néhány órán belül a Vote.org több mint 35 ezer regisztrációról számolt be, ami 23 százalékos ugrás az előző évhez képest.

Közel két évtizedes karrierje során Swift többször összefonódott az amerikai politikával, és gyakran került az ország örökös kultúrharcának középpontjába, annak ellenére, hogy korábban megpróbált kimaradni a politikai narratívákból – ezt sokan sérelmezték is.

Szkínász szerint a demokrácia szempontjából „kulcsfontosságú“ az európai fiatalok magas számú részvétele a júniusi EP-választáson. A Bizottság alelnöke azt reméli, szavai elérnek Swifthez, már csak azért is, mert az énekesnő tavasszal pont a kontinensen fog turnézni, a május 9-én esedékes Európa-napon pedig Párizsban ad majd koncertet.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.