2024.1.14 12:22
Olvasási idő 5:09
Maier Péter Szentgyörgyi Zénó

Visszatérnek a popdívák: 10 zenei album, amit várunk 2024-ben

Visszatérnek a popdívák: 10 zenei album, amit várunk 2024-ben
Forrás REFRESHER Magyarország / Golács Nóri
ZENE ARIANA GRANDE BETON.HOFI BILLIE EILISH CHARLI XCX DUA LIPA PLAYBOI CARTI

Dua Lipa, Billie Eilish, Ariana Grande – ez a nagy popdívák visszatéréseinek éve lehet, de a hiphop- és indie kedvelői sem kell szomorkodjanak, ráadásul még magyar lemezek is befértek a listánkra.

Fájó szívvel úgy döntöttünk, hogy a tavalyival ellentétben idén sem Rihannát, sem A$AP Rockyt nem rakjuk fel a listánkra, nagyon úgy tűnik, hogy nekik most van jobb dolguk annál, minthogy elkészítsenek végre egy lemezt. Velük ellentétben azonban vannak A-listás sztárok, általunk kedvelt zenekarok, és magyar előadók is, akikről (szinte) biztosan tudjuk, hogy ledobnak egy albumot 2024-ben. Őket szedtük össze.

Dua Lipa: [TBA]

Dua Lipa 2022-ben a iHeartRadio 102.7 KIIS FM's Jingle Ball-on
Dua Lipa 2022-ben a iHeartRadio 102.7 KIIS FM's Jingle Ball-on Forrás Kevin Winter/Getty Images for iHeartRadio

Dua Lipa minden kétséget kizáróan az elmúlt évek egyik legfontosabb popikonja lett. Az előző évben a Barbie egyik legnagyobb, Dance The Night című slágerét is neki köszönhetjük, illetve az idén februárban megjelenő Argylle című, a Kingsman rendezője által dirigált akcióvígjáték egyik főszereplőjeként már a mozivásznon is láthatjuk majd. Ennek ellenére az előző, második albuma, azaz a 2020-as Future Nostalgia után csak idén jelentkezik friss lemezzel, amelynek első single-je a tavaly ősszel megjelenő Houdini volt.

Az albumról, annak címéről és pontos megjelenéséről még keveset tudni, de a hírek szerint a kortárs diszkó-pop koronázatlan királynője új impulzusokat és ezért más stílusokat keres, így ne lepődjünk majd meg, ha teljesen más hangzásvilága lesz az új lemeznek.

A készülő anyag első számáért, a Kevin Parker (Tame Impala) produceri munkájával készült Houdiniért itt lelkesedtünk vadul:

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Dua Lipa, Måneskin, The Biebers és 30Y a hét megjelenései között Playback Péntek: Dua Lipa, Måneskin, The Biebers és 30Y a hét megjelenései között 2023.11.10 18:43

Billie Eilish: [TBA] 

Billie Eilish a Szigeten 2023-ban
Billie Eilish a Szigeten 2023-ban Forrás Instagram / Billie Eilish

Bármily hihetetlen, Billie Eilish Happier Than Ever című nagylemeze idén már hároméves lesz. Aktuálissá válik tehát, hogy a tavaly a Szigeten fellépő világsztár virítson valamit 2024-ben, és erre úgy tűnik, neki is igénye van. Nemrég úgy nyilatkozott, hogy „majdnem kész“ az új anyag, és „hamarosan“ megjelenik, míg bátyja és állandó producere, Finneas arról beszélt, hogy „85 százalékban kész“ az új album. Jogosan gondolhatjuk tehát, hogy már idén várható a generációs példakép visszatérése, ami persze, csak ebből a szempontból nagy visszatérés, hiszen Eilish előző éve sem szólt a semmittevésről: a világkörüli turné mellett nagyot aratott a What Was I Made For? című, Barbie-hoz készült dalával, amelyet nemrég Golden Globe-bal is díjaztak.

Playboi Carti: Narcissist [?] 

Playboi Carti koncertje a 2023-as Wireless Festivalon, Londonban
Playboi Carti koncertje a 2023-as Wireless Festivalon, Londonban Forrás Joseph Okpako/WireImage

Az újvonalas amerikai rap egyik legmegosztóbb és – okkultista nézetei miatt – egyik legbotrányosabb alkotójának ösztönös zsenialitásához semmi kétség nem férhet. Playboi Carti legutóbbi albuma, a Whole Lotta Red című duplalemez is olyan ikonikus számokat vonultatott fel, mint a Stop Breathing, a Vamp Anthem, az ILoveUIHateU vagy éppen a Sky, azonban már ennek is több, mint három éve.
Viszont végre úgy néz ki, hogy ilyen hosszú kihagyás után az évben új albummal tér vissza Carti. A megjelenés dátuma még nem teljesen egyértelmű, a hírek szerint már tavaly napvilágot látott volna a harmadik lemeze, de végül 2024-re halasztották.
Ugyan nem lett megerősítve, de a fellelhető infók alapján a Narcissist címet fogja viselni, az pedig már biztos, hogy Travis Scott több számban is visszatérő feat lesz.

Ariana Grande: [TBA]

Ariana Grande
Ariana Grande Forrás Zoey Grossman/ Allure

Azt is nehéz elhinni, hogy három naptári év eltelt már új Ariana Grande-album nélkül, főleg úgy, hogy előtte halomra jöttek lemezei az olasz származású amerikai énekesnőnek. Való igaz, inkább a tévézéssel (The Voice) és a filmezéssel volt elfoglalva, idén jelenik meg a Wicked című zenés fantasy, amelyben szerepel. Most azonban úgy tűnik, zenei karrierjében is elindul egy új éra. Január 12-én landolt a Yes, And? című house-os húzású trekkje, és ki tudja, mit ígér a folytatás?

Bleachers: Bleachers

Bleachers
Bleachers Forrás Alex Lockett / Instagram / Bleachers

Míg más a debutlemezét, Jack Antonoffék a negyedik albumukat nevezték el saját magukról. De ennek is oka van, ugyanis állítólag egy teljesen más érája következik a Bleachersnek, amely friss anyagát már nem a nagy kiadónak számító amerikai RCA-nél, hanem a 1975 zenekarral együtt lélegző londoni független menedzsmenten, a Dirty Hiten keresztül jelenteti meg. Ez a váltás, illetve a három év kihagyás mindenképp jelent valamit (azon kívül, hogy Antonoff azzal volt elfoglalva, hogy elkészítse az elmúlt évek legfontosabb női poplemezeit). Az új anyag állítólag táncolósabb, szaxofonosabb dalokat hoz majd, fanyar szövegvilága pedig rengeteg kommentárt tartalmaz a 2020-as évek valóságára – ennek részei olyan alakok, mint Kendall Jenner, és olyan tragikus események, mint Kobe Bryant halála. Ja, és természetesen Lana Del Rey is feltűnik rajta. Eddig két dal, a Modern Girl és az Alma Mater jelentek meg róla, a teljes anyagot március 8-tól pörgethetik a házi Tesco Discók Spotify-DJ-i. 

MGMT: Loss of Life

Az MGMT februárban megjelenő Loss Of Life című lemezének borítója Forrás MGMT / Instagram

Biztos van, aki nem érti miért érdekes még 2024-ben egy MGMT-album, de nem azért nem forog közszájon a duó neve, mert kiégtek volna, inkább azért, mert elég hosszú hiátusokra tudnak menni, ami a modern zeneiparban nem segíti azt, hogy az ember neve közszájon forogjon. A 2018-as, kritikailag és közönség által is elismert Little Dark Age óta (amelynek címadó dala TikTok-sláger lett) csak egy live albummal jelentkeztek 2022-ben, idén azonban jön az igazi visszatérés, amelyről három számot már hallhatott is a közönség. Szó se róla, a Mother Nature, a Bubblegum Dog és a Nothing To Declare alapján valami izgalmasra készülhetünk a szintipop-bandától. A február 23-án érkező Loss of Life-on a single-ök alapján sok gitárt, David Bowie-hatást és elszállós énekperformanszokat hallunk majd, aztán az is lehet, hogy jóval sokszínűbb anyag lesz, mint amit a három dal alapján feltételeznénk. A lemezen egyébként Christine and the Queens is közreműködik majd.

Idles: Tangk

Az Idels Tangk című albumának borítója
A Tangk című album borítója Forrás Idles / Instagram

Egyik kedvenc kortárs punkzenekarunk, az Idles feltehetőleg új irányokat vesz a 2021-es Crawlert követő Tangk című lemezével. Az friss anyagon a frontember, Joe Talbot állítása szerint a szerelmes dalok fognak dominálni. Emellett pedig producerként együttműködött a zenekarral Nigel Godrich, a Radiohead társproducere, valamint az egyik legismertebb kortárs prod, Kenny Beats. Már csak ezek miatt is izgalmasnak tűnik az Idles visszatérése, amely 2024. február 16-ra van belőve.

Charli XCX: [TBA]

charli xcx, charli
Charli XCX tavaly februárban Sidney-ben Forrás Don Arnold/Getty Images

Kevesen tudják George Danielről, a 1975 zenekar dobosáról, hogy kifejezetten kompetens elektronikus zenei producer is, aki a banda kevésbé ismert számain meg is mutatta ezt a tudását. Azt viszont annál többen tudják, hogy Daniel Charli XCX vőlegénye, akivel állítólag közös projekten dolgoznak (ez nem egy beteges utalás egy kisbabára). Ez lehet a folytatása az énekesnő 2022-es Crash című albumának, és azok, akik Charlinak és a house/garage-zenének egyaránt rajongói, joggal remélhetik, hogy valami általuk duplán kedvelhető végtermék sül ki a gerlepár alkotómunkájából. Állítólag komoly esély van rá, hogy ez még idén kiderül, de se dátum, se cím nincs még a tarsolyunkban.

Beton.Hofi: 0

Betonhofi, beton hofi, beton.hofi
Beton.Hofi Forrás @beton.hofi/ Instagram

Schwarcz Ádi Beton.Hofi-érája lassan a végéhez közeledik, amelynek harmadik és egyben a korszakot lezáró felvonása lesz (a Comic sins és a Playbánia után) az idén debütáló album, ami a korábbi tervekkel ellentétben nem az Iconic sins hanem a 0 címet fogja viselni.

A mixtape-ről már megjelent négy single, először az Óceán, a tavaly második Budapest Park-koncertje előtt a Motel, majd novemberben Nullaközöd és a Tükörterem, az Óceán mellett mindkettő ANUBII$ produceri közreműködésével.
Ezen felül az albumról keveset tudni, legalábbis ami a hivatalos kommunikációt illeti.
Annyi bizonyos, hogy már nem kell sokat aludnunk, a megjelenés az év első hónapjaiban várható, hiszen a 2024. április 13-i MVM Dome-os nagykoncert, ami a Magyarország-Magyarország 0:0 (A meccs előre el van döntve) címet kapta, is feltehetőleg az album tematikájára építkezik. Bár Hofiban nehéz csalódni, ha a harmadik lemez is megközelíti azt a szintet, amit az első kettő, akkor abszolút elégedettek lehetünk majd.

FRANKO: 23101075 

FRANKO
FRANKO debütlemezét február 23-án mutatja be a Turbinában Forrás Szabó R. János

Ha valaki szereti a hiphopot, de unja már a trapet, akkor neki (és mindenkinek) nagyon ajánljuk a hazai rapszintérbe friss perspektívát hozó Wavyt. A kollektíva egyik húzónevének számító FRANKO (aki korábban kizárólag angol nyelven alkotott Chris Villon néven) debütáló albuma az idei év elején fog droppolni. Tavaly novemberben jelent meg két első, önálló magyar nyelvű száma, a Nemo és a Kalóz Freestyle (Co Lee közreműködésével), majd decemberben a Nem tudok semmit, ami az első dal volt 23101075 című lemezről, most, január 12-én pedig érkezett a Hegyek című Kapitány Mátéval. A lemezen olyan producerek dolgoztak, mint WaTa, Blaize vagy SilkSilver, és a hírek szerint elég komoly featek is várhatóak, így jogosan lesznek magasan az elvárásaink. A lemezbemutató buli február 23-án lesz a Turbina nagytermében, ezt pedig érdemes már most felírni a naptárba.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!