2024.1.1 13:02
Olvasási idő 1:05
Krajnyák Petra

Lehetséges, hogy magyar lesz a következő pápa, legalábbis egy olasz lap szerint

TÁRSADALOM FERENC PÁPA MAGYARORSZÁG

Erdő Pétert a szavazó irodák is esélyesnek tartják.

Erdő Péter bíboros a legesélyesebb arra, hogy Ferenc pápát kövesse a római katolikus egyház élén, írja az Italy start. Az általános vélekedés szerint a kihívásokkal küzdő katolikus egyház élére egy fiatal, reformer pápának kellene kerülnie, tehát a 70 éves vagy annál fiatalabb bíborosok jó esélyekkel indulnak.

Erdő Péter (Budapest, 1952. június 25. –) magyar római katolikus pap, bíboros, prímás, teológus, kánonjogász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Szent István Tudományos Akadémia elnöke, 1998 és 2003 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora.
Erdő Péter, a magyar katolikus közösség vezetője. Forrás Wikipedia

Az sem elhanyagolható, hogy Magyarország katolikus egyház vezetőjét már XVI. Benedek lemondása után a pápai szék egyik potenciális várományosaként emlegették, de 2013-ban még túl fiatalnak számított a pozíció betöltéséhez. Jelenleg azonban a szakértők Erdő Pétert tartják a legesélyesebbnek. A magyar bíborost a fogadóirodák is esélyesnek tartják a következő pápaválasztáson

Erdő Péter 51 évesen lett bíboros, a 2005-ös konklávén pedig ő volt a legfiatalabb résztvevő. Három évvel később, 54 évesen megválasztották az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökévé, 2011-ben pedig újraválasztották egy újabb ötéves ciklusra. A szaklap szerint ez az egyházi elismertségének jele. Az elemzők szerint életkora mellett ideális pápajelölté teszi őt vezetői és pásztori gyakorlata, valamint képessége a konzervatívok és „progresszíveket” együttes megszólítása. 

Ferenc pápa Forrás Franco Origlia/Getty Images

A lap szerint a magyar bíboros sok szempontból a nemrég szentté avatott II. János Pál utódjának lenne tekinthető, hiszen mindketten posztkommunista, kelet-európai örökséggel rendelkeznek. Az olasz lap összesen nyolc bíborost tart esélyesnek a következő pápaválasztáson, Erdő mellett esélyesnek tartják:

  • a máltai Mario Grecht,
  • az olasz, Pietro Parolint,
  • a guineai Robert Sarah-t,
  • az osztrák Christoph Schönbornt,
  • a Fülöp-szigeteki Luis Antonio Taglét,
  • a ghánai Peter Turksont,
  • az olasz Matteo Zuppit.

A pápaválasztó testületet, vagyis a konklávét, a 80 évesnél fiatalabb bíborosok alkotják. A 2023. decemberében közölt adatok szerint 137 fő dönthet majd a jelenleg 87 éves Ferenc pápa utódjáról. Az elmúlt két évszázadban a pápa mindig a bíborosok közül került ki, a vatikáni Sixtus-kápolnában zajló, titkos szavazást követően.