2023.12.20 10:52
Olvasási idő 0:56
Szécsi Krisztián

Coloradóban kizárták Trumpot az elnökválasztási küzdelemből

KÖZÉLET DONALD TRUMP POLITIKA

Colorado állam egy speciális záradékra hivatkozva nem engedi, hogy Donald Trump induljon az elnöki előválasztáson. A döntés szinte biztosan megingatja a politikus imázsát, akit egy ponton már így is börtönbe akartak zárni.

Az amerikai Colorado állam legfelsőbb bírósága kizárta Donald Trumpot a 2024-es állami szavazásról. A jogászok az amerikai alkotmány úgynevezett felkelésről szóló záradékára hivatkozva, a 2021. január 6-ai Capitolium elleni ostromban való szerepe miatt minősítették alkalmatlannak a politikust.

A fentiek értelmében Trump búcsút mondhat az előválasztásnak, és ez nem mindennapi döntés, hiszen ez az első alkalom, hogy az állam használja az alkotmány ezen pontját, miszerint felkelő nem vehet részt elnökválasztáson. Előtte a legfelsőbb bíróságnak el kell döntenie, hogy a három évvel ezelőtti cselekmények valóban felkelésnek minősülnek-e.

Bár a döntés csupán az állambeli republikánus elnökválasztásra szűkül, amit pont márciusban tartanak, nagy valószínűséggel megalapozza a közhangulatot a november 5-i általános választásokra.

Kiemelt tartalom
Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? tegnap 10:11 -kor

A magyar kormány részéről Szijjártó Péter külügyminiszter reagált elsőként a döntésre, aki a Facebook-oldalán így fogalmazott: „Játsszunk el a gondolattal: ha valami hasonló történne egy patrióta kormány által vezetett közép-európai országban… Hány perc kellene az Európai Parlamentben a demokrácia halálának kikiáltásához, hány perc múlva adna ki elítélő közleményt az amerikai külügyminisztérium, hány perc múlva fagyasztaná be még inkább az Európai Bizottság az oda nem adott uniós forrásokat, s hány perc kellene ahhoz, hogy a globális liberális médiahálózat minden felületén szerkesztőségi cikkekben hirdessék a jogállamiság megsemmisülését?“