2023.12.19 10:00
Olvasási idő 1:58
Masszi-Rigó Csilla Vank Antal

Meghalt James McCaffrey, Max Payne hangja

TECH-TUDOMÁNY ALAN WAKE HALÁL MAX PAYNE VIDEÓJÁTÉK

A színész súlyos daganatos betegségben szenvedett.

65 éves korában életét vesztette James McCaffrey, akit a legtöbben a May Payne videójáték-sorozat főszereplőjének hangjaként ismerhettek, de ő kölcsönözte Alex Casey hangját is az Alan Wake 2-ben.

A TMZ híre szerint McCaffrey egy plazmasejtes mielóma nevű, rosszindulatú daganatos  betegség következtében hunyt el a családja körében.

James McAffrey 1958-ban született a New York-i Albanyben, az elmúlt évtizedekben pedig több sorozatban, így például a Civil Warsban, a Száguldó viperában, a Jessica Jonesban, a Hack: Mindörökké zsaruban és a Szex és New Yorkban is láthattuk.

A színész 2001-től szólaltatta meg Max Payne-t, később azonban több Remedy-játék karakterének is ő adta a hangját: az Alan Wake szériák mellett ő volt a Controlban Zachariah Trench, a Federal Bureau of Control nevű központi szervezet hangja is. 

Ügynöke javaslatára döntött úgy, hogy elolvassa a Max Payne forgatókönyvét, amely szerint egy kiégett, családját elveszítő zsarut kellett volna megszólaltatnia. Egy ideig tipródott a dolgon, végül közvetlenül a finn Remedy stúdiót hívta fel, hogy amennyiben még él az ajánlat, szívesen részt venne egy meghallgatáson. Amint Sam Lake meghallotta a hangját a telefonban, azonnal leszögezte, hogy a meghallgatás megtörtént, ő pedig mostantól fogva Max Payne.

Míg filmes karrierje továbbra is döcögött, addig a Ments meg! (Rescue me) című széria egyik főszereplőjeként országosan ismertté vált – de ezt az ismertséget sem nagyon tudta kamatoztatni később, nagyobb szerepek sohasem találták meg. Viszont újra és újra felbukkant a Remedy Games körül, ahogyan a stúdió vezetője többször is elmondta: összebarátkozott a dolgozókkal, rendszeresen utazott is a finn fővárosba – a Max Payne harmadik részére pedig (amelyet már nem a Remedy, hanem a Rockstar készített) életében először nemcsak a hangját, de a mozgását is kölcsönözhette az egykori rendőrnek.

A Remedy Games így emlékezett meg a színészről:

Mély megrendüléssel fogadtuk a hírt, hogy kedves barátunk és munkatársunk, James McCaffrey, Max Payne és Alex Casey ikonikus hangja itt hagyott minket. Kiemelkedő tehetségének hála keltek életre a karaktereink, valamint maradandó hatást gyakorolt a közösségünkre. Lélekben együtt vagyunk a családjával.

McCaffrey saját elmondása szerint megrögzött agglegény volt, New York-i apartmanjában élt, és nem szívesen hagyta el Amerikát, ha csak a szerepe meg nem kívánta. Egy interjúban, amelyet még a Ments meg! kapcsán készítettek vele, megkérdezték tőle, hogy hová költözne, ha végtelen pénze lenne, mire ő azt felelte, ugyanott maradna, ahol most van, maximum végre rendbe tudná tenni a víz és az elektromos vezetékeket.

Balhéi soha nem voltak, ahogy ismert nőügyei sem: bár rendszeresen fotózták – főleg a Ments meg! alatt – különböző, ismertebb nőkkel, a bulvármédiát kerülte, interjút nem szívesen adott, csak ha feltétlenül muszáj volt. Barátai szerint zárkózott férfi volt, aki szerette az amerikai focit – bár ő maga sohasem játszott –, a jó söröket és steakeket. Betegségéről a nyilvánosság előtt sohasem beszélt.