2023.12.23 16:01
Olvasási idő 3:40
Hegedűs Eszter

Mariah Carey, a Grincs és az influenszer-ajándékdömping – Így lopta el a karácsonyt a kapitalizmus

Mariah Carey, a Grincs és az influenszer-ajándékdömping – Így lopta el a karácsonyt a kapitalizmus
Forrás Tom Pennington/Getty Images
TÁRSADALOM KAPITALIZMUS KARÁCSONY

Itt a karácsony. Ha a beköszöntő mínuszok vagy a naptár nem is, a kirakatok és a boltok választéka bizonyosan figyelmeztet, ráadásul kellően időben, nehogy elfelejtsd megvenni a szereteted zálogául szolgáló ajándékokat – minél többet, annál jobb.

Z generációsként talán a sajátom mellett több kortársam nevében is mondhatom, hogy a karácsonyhoz való viszonyunk nagyot változott az ártatlan gyerekkor elszálltával – és nem, nem arra gondolok, hogy ma már tudjuk, hogy nem a Jézuska hozza az ajándékainkat. Persze az egyes ünnepek különös misztikumának eltűnése valahol a felnövés része, a karácsony esetében mintha ez nem csupán felerősödött, hanem egy teljes fordulatot is vett volna: a karácsonynak ugyanis minden ártatlansága tovaszállt az elmúlt tíz-tizenöt évben, a hangsúly pedig évről évre egyre vehemensebben és arcátlanabbul terelődött a megpihenésről, családról és karácsonyi szokásokról a pénzen megvásárolható javakra. Tudom, senkinek nem mondok újat azzal a közhellyel, hogy az ünnepnek nem az ajándékokról és a külcsínről kellene szólnia – de akkor mégis miről is szól a karácsony 2023-ban?

Forrás Pinterest

Villódzó, fényes, új, újabb és még újabb tárgyaktól roskadozó polcok, frusztrált arcú, tolongó emberek, többezer forintos forralt bor – a karácsonyt megelőző időszaknak mára szinonimájává váltak a kötelező plázakörök és kompromisszumajándékok, amiket keserű szájízzel ugyan, de megveszel, csak mert „muszáj”, majd kellemetlenül széles és mesterkélt mosollyal adod át, és köszönöd meg a sajátod. Ez utóbbit meglesve persze bosszankodsz – fürdőbomba, amikor kádad sincs, nagyszerű, adhatod tovább a barátnődnek, vagy esetleg bekéredzkedsz hozzá elhasználni, ha már ezt hozta a céges Secret Santa.

Az egyetemen, vagy a munkában természetesen ekkor a legnagyobb a hajtás, jobbára azt sem tudod, hol áll a fejed. Eközben egyszerre próbálsz nem megfeledkezni egyik távoli rokon ajándékáról sem, elvégre üres kézzel érkezni nem ildomos, némi dekort csempészni a lakásba, és nem agyvérzést kapni, amikor a huszadik influenszer adventi naptár kinyitós videóját dobja eléd az Instagram vagy a TikTok. De főleg nem akkor, amikor ránézel az egyenlegedre.

@gbr.movie.music#badmomschristmas#RosszAnyákKarácsonya#christmas#funny#vicces#KvcsGbr#🤣#foryou#foryourpage#fyp#fy#🌲♬ eredeti hang - Gbr.movie.music

A karácsony három napjának forgatókönyve viszonylag szokványosan zajlik – kellemetlen kérdések, ugyanazok a történetek vagy harmincadjára, élcelődés, „egyél már, hát olyan sovány vagy”, vagy éppen a másik véglet. Persze mindennek sokunk esetében megvan a maga bája – végre lehet enni igazi házikosztot, ráadásul kimeríthetetlen mértékben, és az is valahol vicces, hogy olyan kijelentések fültanúja vagy, amelyek a Z generációs, liberális barátaid előtt nem szívesen ismételnél meg, de vitatkozás helyett inkább csak próbálod elrejteni a grimaszod, előbbinek úgysem igazán lenne értelme.

Kiemelt tartalom
A szerelmesek ünnepe vagy ügyes marketingfogás: miről szól a Valentin-nap 2024-ben? A szerelmesek ünnepe vagy ügyes marketingfogás: miről szól a Valentin-nap 2024-ben? 2024.2.11 11:00

Egy dologban viszont teljes az egyetértés minden közegben: minden baromi drága. Ugyan a toronymagas infláció már tavaly karácsonykor is tényező, és hevesen vitatott téma volt, ez nem olyasmi, amit egykönnyen megszokik az ember, különösen egy annyira átkapitalizálódott ünnep során, mint a karácsony. Arról pedig, hogy a kialakult helyzetnek ki, vagy éppen mi az okozója, jobb, ha el sem kezdetek beszélni.

@tiffanypezzano1 Wild this is what black friday looked like in 2012. 🤯 crazy to experience this, and make it out alive #blackfriday#victoriassecret#chaos♬ original sound - Tiffany Valente

Ugyan a fentiekkel sarkítok: ér élvezni a karácsonyt, és meglátni az értékes oldalát, ám tagadhatatlan, hogy sokunknak lett terhes az időszak, ami a világ alakulásának és ilyen-olyan folyamatainak következtében már-már teljesen levetkőzte mindazt, amiről talán szólnia kellene. Nevezetesen, hogy kicsit megnyugodjunk, megpihenjünk, és szeressük egymást. Az ünnep mára a keresztény jellegét egészen elhagyta a mainstream ábrázolás szerint, de a szekulárisabb, Jézus születése helyett a szeretetet ünneplő közeg számára sem igazán állja meg a helyét. Jött ehelyett a méretes megalománia, és az áhítozás azután, amit eleinte az amerikai filmek, később az influenszerek hitettek el velünk mindarról, hogy hogyan néz ki az ideális karácsony.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Bodnár Vivien (@vasvarivivien) által megosztott bejegyzés

Míg a filmek javát már valahol az óvoda és az általános iskola környékén láttuk, mára a giccses túlfogyasztás a közösségi média platformjain köszön vissza kikerülhetetlenül, az év ezen időszakában ráadásul hatványozottan. Az Instát, vagy a TikTokot megnyitva plafonig érő karácsonyfa körül egyenpizsiben méregdrága ajándékokat bontogató, látszólag gondtalan családokat szép számmal láthatunk, de minden évben vannak a fa előtt pózoló friss jegyesek, ahogy talpig tökéletesen kinéző influenszerek is, akik láttán legszívesebben kihagynád a sokadik karácsonyi fogást. Egyszóval, ha megesett, hogy nem izgatottság, hanem az a jólismert „csak legyünk túl rajta” típusú érzés kapott el a karácsony közeledtével, akkor megnyugtatunk: ezzel korántsem vagy egyedül.

Az ünnepi időszak „sötét oldalát” több érdekes felmérés is alátámasztja – 2019-ben például egy kutatás megállapította, hogy a karácsonyi dalok egyenesen rossz hatással lehetnek a mentális egészségünkre. Ennek oka abban keresendő, hogy a karácsonyt megelőző, kifejezetten stresszes időszakban még a csapból is ezek a dalok folynak, az állandó ismétlés pedig egyfajta szorongó, frusztrált érzést idézhet elő az All I Want for Christmas is You jellegű dalok hallatán, hiszen azokkal gyakorlatilag betelítődik az agyunk – íme a magyarázat, hogy miért mászol falra már december közepén, amikor meghallod a lágyan felcsendülő csengőszót.

@onlinecsaj Imádás ♥️ film. Egy újabb részlettel jövök a filmből. Korábban közzétettem egy rövid jelenetet, ha nem láttad itt lesz @Fodor Ildikó #karácsony#ünnep#ajándék#grinch#jimcarrey#grincs♬ eredeti hang - Fodor Ildikó

Vannak azonban az ünnepnek ennél égetőbb velejárói is. A karácsonyi időszakban jelentősen megnövekszik többek között az élelmiszerpazarlás, amivel a legtöbben már valószínűleg magunk is találkozhattunk az ünnepek alatt. Ugyanez a helyzet a hulladéktermeléssel is – a karácsonyi szezonban akár 30 százalékkal is megemelkedhet a termelt hulladékmennyiség, aminek nagy része kidobott csomagolópapírban, üdvözlőkártyákban, megunt dekorációban vagy felesleges ajándékban ölt testet.

A karácsonyt a nyugati világban nagymértékben bekebelezte a túlzó fogyasztói kultúra. Az idő által megszépített gyerekkori emlékeinket felváltotta az olykor kiábrándítóba átcsapó vásárlási láz, és az egyre kevesebb feltöltődéssel kecsegtető néhány szabadnap. Ugyan teljesen elzárkózni nem lehet, és talán nem is érdemes, alakítani az ünnepek milyenségén azért szabad – azt, hogy te hogyan, és mire fókuszálva töltöd, már te döntöd el.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!