2023.12.8 9:55
Olvasási idő 0:42
Szöllősi Anna

Van egy rossz hírünk, ha busszal jársz: két nap alatt több mint 20 ezer járat maradhat ki a Volánnál

UTAZÁS MAGYARORSZÁG SZTRÁJK TÖMEGKÖZLEKEDÉS

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet sztrájkja miatt a Volánbusz összesen 23 ezer kieső járattal tervez országszerte.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet advent második vasárnapjára, azaz december 10-ére, valamint az azt követő hétfőre, december 11-ére hirdetett munkabeszüntetést a volánbusznál, arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat. 

Bár a társaság indokolatlannak tartja a sztrájkot, vitatja annak jogszerűségét, és jogorvoslattal él a végzés ellen, a Volánbusz haladéktalanul megkezdte rá a felkészülést, és a még elégséges szolgáltatásnak megfelelő menetrendet a személyszállítási törvényben előírt határidőn belül, két nappal a munkabeszüntetés megkezdése előtt nyilvánosságra hozta – írja a 24.hu a Volán tájékoztatása nyomán.  

Az elégséges szolgáltatás keretében az első nap a járatok 80, a második nap pedig az 55 százaléka fog közlekedni, tehát a Volánbusz a két nap során összesen mintegy 23 ezer kieső járattal tervez országszerte, de amennyiben az adott járatok közül az érintett buszvezetők nem csatlakoznak a munkabeszüntetéshez és felveszik a munkát, akkor még több járat közlekedik majd menetrend szerint.

A Volán közzétette, hogy milyen járatkimaradások lehetnek a helyközi közlekedésben hétfőn és vasárnap, hogy a sztrájk miatt melyik településeken melyik helyi járatok nem indulhatnak, illetve hogy a Budapest környéki (agglomerációs „kék”) buszoknál melyik buszok nem közlekedhetnek december 10-én és 11-én.