2022.12.1 17:12
Olvasási idő 0:29
Szöllősi Anna

Az UNESCO szellemi kulturális örökség része lett a francia bagett

GASZTRO BAGETTE UNESCO

Kevés franciább dolog létezi, mint a bagett, amit az UNESCO most méltán tüntetett ki a rangos címmel.

A bagett mostantól védett státuszt élvez az UNESCO által, a szellemi kulturális örökség részeként pedig egy listára került például a nápolyi pizzával, a kínai teakészítéssel, az arab kávéval, a mediterrán diétával vagy a koreai kimcshivel. 

A csupán négy összetevőből - liszt, víz, só és élesztő vagy kovász - álló pékárut egyes legendák szerint 1839-ben egy August Zang nevű, Bécsben született pék készítette el, egyes legendák szerint viszont már Napóleon is rendelt bagettet katonái számára.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

UNESCO (@unesco) által megosztott bejegyzés

Audrey Azoulay, az UNESCO vezetője szerint a bagett a napi rituálé része, az étkezések kihagyhatatlan eleme, a társasági élet szinonimája, ami a francia életmódot ünnepli, és az ENSZ szervezete fontosnak tartja, hogy ezek a tradíciók a jövőben is fennmaradjanak.

(Via CNN)