Kevés franciább dolog létezi, mint a bagett, amit az UNESCO most méltán tüntetett ki a rangos címmel.
A bagett mostantól védett státuszt élvez az UNESCO által, a szellemi kulturális örökség részeként pedig egy listára került például a nápolyi pizzával, a kínai teakészítéssel, az arab kávéval, a mediterrán diétával vagy a koreai kimcshivel.
A csupán négy összetevőből - liszt, víz, só és élesztő vagy kovász - álló pékárut egyes legendák szerint 1839-ben egy August Zang nevű, Bécsben született pék készítette el, egyes legendák szerint viszont már Napóleon is rendelt bagettet katonái számára.
Audrey Azoulay, az UNESCO vezetője szerint a bagett a napi rituálé része, az étkezések kihagyhatatlan eleme, a társasági élet szinonimája, ami a francia életmódot ünnepli, és az ENSZ szervezete fontosnak tartja, hogy ezek a tradíciók a jövőben is fennmaradjanak.
(Via CNN)