2023.12.14 16:01
Olvasási idő 4:33
Maier Péter

Sírig tartó viszályoktól a zabigyerek kiteregetéséig: az 5 leghíresebb beef a hiphop világából

Sírig tartó viszályoktól a zabigyerek kiteregetéséig: az 5 leghíresebb beef a hiphop világából
Forrás Theo Wargo/Getty Images for Roc Nation
ZENE DRAKE EMINEM HIP-HOP HIP-HOP 50! JAY-Z MACHINE GUN KELLY TUPAC

Az 50 éves hiphop elképzelhetetlen lenne a benne dúló viszályok nélkül, hisz nincs még egy olyan kultúra, amelyben ekkora hangsúly lenne a rivalizáláson. Cikkünkben megemlékezünk a legemlékezetesebb beefekről, amelyek közül több a sírig tartott.

Idén ünnepeljük a hiphop ötvenedik születésnapját, a kultúra pedig elképzelhetetlen lenne a képviselői közti nyílt rivalizálás, avagy a beefek nélkül. Ezek közül emlékezünk most meg azokról, amelyeket az alapműveltség részeként tanítanánk az középiskolákban. Hiszen mik ezek, ha nem a történelem részei?

A leghíresebb: Tupac vs. Biggie

Nem lehetünk biztosak benne, hogy van két nagyobb márka a rapzenében a nyugati és keleti part két zászlóvivőjénél, akik brandértékéhez – tagadhatatlan zsenialitásuk mellett – biztosan hozzájárult korai haláluk (amely épp karrierjük csúcsán érte őket), illetve a kettejük közti rivalizálás. Na meg a pletykák, amelyek e kettőt összefüggésbe hozták.

Tupac Shakur, azaz 2Pac és a Notorius B.I.G.-ként ismert Christopher Wallace története azért is ölthetett mitológiai jelleget, mert a két legendás rapper egykor kifejezetten jóbarátai voltak egymásnak. Ha 2Pac New York-ban, illetve, ha Biggie Kaliforniában járt, fixen egymásnál dekkoltak, nagy rajongói voltak a másik rapjeinek, Biggie még arra is megkérte nyugati parti kollégáját, hogy legyen ő a menedzsere, amit az udvariasan visszautasított.

Notorius B.I.G. és Tupac Shakur Forrás Mary Evans/FILMFOUR/LAFAYETTE FILMS/Ronald Grant/Everett Collection

Kisebb vitáik voltak, de az igazán nagy törést egy konkrét eset okozta azokból az időkből, amikor együtt dolgoztak egy másik rapper, Little Shawn lemezén. 1994. november 30-án Tupac épp Biggie-hez és Puff Daddyhez tartott egy New York-i stúdióba, de az épület előterében öt lövés érte. Túlélte a fegyveres támadást, viszont úgy gondolta, hogy B.I.G.-nak is köze lehetett a megtervezéséhez. Viszonyuk itt mérgesedett el.

Kiemelt tartalom
Schwarcz Ádám egy eklektikus dark pop lemezzel búcsúzik Beton.Hofitól – Meghallgattuk a „0” című mixtape-et Schwarcz Ádám egy eklektikus dark pop lemezzel búcsúzik Beton.Hofitól – Meghallgattuk a „0” című mixtape-et 2024.3.12 18:43

Tupac ezután írt alá Suge Knight kiadójához, a Death Row Records-hoz, amely rivális viszonyban volt Puff Daddy Bad Boy Records-jával. A két kiadó versengésével, illetve két vezető rapperük konfliktusával megszilárdult a keleti és nyugati part közötti rivalizálás. Tupac és Biggie ezután kezdtek el a zenéikben is üzengetni egymásnak, és mindkét rapper korai halála kapcsán felmerültek pletykák, miszerint a másik fél társaságának valamilyen formában köze lehetett az esetekhez. Ami biztos, Tupac hunyt el hamarabb, és azt követően Biggie egy interjúban kifejtette, szeretett volna véget vetni annak a gyűlöletnek, ami a két part között kialakult, és amelynek ő és Tupac váltak a szimbólumaivá.

Harc New York trónjáért: Nas vs. Jay-Z

Biggie '97-es halála után két esélyes volt arra, hogy a keleti part legnagyobb városának vezető rappere legyen: a klasszikus Ilmatic albumot jegyző Nas vagy a feltörekvő tehetség, Jay-Z. A beef magvait már 1996-ban elvetették, amikor Nas nem jelent meg Jay-Z Reasonable Doubt című debütalbumának felvételénél, majd hetekkel annak megjelenése után saját második lemezén piszkálgatta riválisát. A viszonynak nem tett jót, hogy Notorius B.I.G. halála után Jay-Z kijelentette, hogy ő New York legjobb rappere, majd a hozzá közelálló Memphis Bleek is célba vette Nas-t. 

Végül ebből a viszályból jött ki minden idők egyik legjobb diss-száma, a 2001-es Ether

Erre a szintén sokat idézett Supa Ugly volt a válasz, amiért még a saját anyukája is megrótta Jay-Z-t. Állítólag sokan attól tartottak, hogy Tupac és Biggie történetéhez hasonló véget ér majd ez a sztori is, de szerencsére a vérengzés elmaradt. 2005-ben aztán Jay-Z turnéjának egyik állomásán, a New Jersey-i East Rutherfordban együtt léptek színpadra, jelezve, hogy elásták a csatabárdot .

Egy modern klasszikus: Drake vs. Pusha T

A beefkultúra tovább él, olyannyira, hogy az utóbbi pár év legemlékezetesebb harca könnyen lehet, hogy a hiphop történetének egyik legnagyobbjaként marad fenn. Már csak azért is izgalmas, mert egy óriási közönségkedvenc és a szakma egyik legelismertebb emszíje között zajlott.  

Kiemelt tartalom
Amen break: a világ legtöbbet használt, műfajteremtő dobszolója, amelynek atyja hajléktalanként halt meg Amen break: a világ legtöbbet használt, műfajteremtő dobszolója, amelynek atyja hajléktalanként halt meg 2023.12.6 19:12

Drake és Pusha T évekig a tűzben tartották a vasat kisebb csipkelődésekkel, de utóbbi H.G.T.V. című diss trekkje által öltött testet a beef. Drake 2017-ben a Two Birds, One Stone-nal válaszolt, Pusha pedig a következő évben az Infrareddel ugrott fel a pletykavonatra, amely arról szólt, hogy Drake világéletében szellemírókkal íratta a dalszövegeit.

Drake napokkal később kiadta a Duppy Freestyle-t, ami nem sikerült rosszul, de ami utána következett, ahhoz nem nőhetett fel: ez volt a híres-hírhedt The Story of Adidon, a kíméletlenség csúcsa, amelyben Pusha T Drake eltitkolt szerelemgyerekéről rappel, még a kanadai sztár szklerózis multiplexben szenvedő producerét is leoltja benne, mindezt kiadva egy olyan borítóval, amelyen a blackface-re sminkelt Drake látható némi bohócos áthallással. Simán lehet, hogy a valaha volt legkeményebb dissről beszélünk, nem csoda, hogy el is halkította a két fél harcát a nyilvánosság előtt. 

A beefelés „kifehérítése“: Eminem vs. Machine Gun Kelly

Nem feltétlen nevezhető a hiphop-történelem leginkább komolyanvehető harcának, ugyanakkor két nagyon népszerű rapper csatájáról van szó, amelyben ráadásul a példakép és az ajnározó csapott össze. Ez volt „a viszály, amely megosztotta azokat, akik húsz évvel ezelőtt szőkítették a hajukat, és azokat, akik ma szőkítik a hajukat“ a Complex magazin tűpontos megfogalmazása szerint.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: 50 éves a HIP-HOP! – Te mennyit tudsz róla? REFRESHER-KVÍZ: 50 éves a HIP-HOP! – Te mennyit tudsz róla? 2023.11.19 10:12

A nem hivatalos verzió szerint a háború magjait ott vetette el MGK, amikor 2012-ben kiírta Twitterre, hogy elég dögösnek találja Eminem lányát. (Nem mintha egy időben nem minden szalagcím úgy szólt volna, hogy „nem fogod el hinni, milyen gyönyörű lányt nevelt a világhírű rapper“.)

Az első hivatalos lövést Eminem adta le a Kamikaze album Not Alike című dalában, amelyben nyíltan leszólta clevelandi kollégája rapképességeit. Kelly válasza, a Rap Devil arról szólt, hogy Eminem öreg és nagyon nem menő. Erre jött reakcióként a Killshot, amelyben Em azt állította, hogy MGK tehetségtelen és képtelen lesz felérni az ő sikereihez. 

Eredményt nem hirdetett az internet, de Young Thug magára vette a pontozóbíró szerepét, és Instagramján kijelentette, hogy Machine Gun Kelly „meggyilkolta“ Eminemet. Az ügy innentől lezárva. Az biztos ugyanakkor, hogy PR szempontból egyikük sem járt rosszul: MGK ismertségét egyértelműen megdobta a beef, míg Eminemnek manapság már minden olyan sztori hasznos, ami kicsit is összekapcsolja őt a fiatalabb generációval, illetve megjelenést ad neki a mainstreamben.

Barátokból ellenség: Dr. Dre vs. Eazy-E

Az egyik legcsúnyább viszály a hip-hop történetében egyértelműen a legendás N.W.A tagjai között dúlt, amelynek a feloldásához Eazy-E 1995-ös halála kellett. A konfliktus hátterében elsősorban egy üzleti döntés állt, Dre ott akarta hagyni Jerry Heller menedzsert, míg Eazy azt mondta, ő nem tud megválni tőle. „Ez volt a vége Eazy-E és köztem“ – mondta egy interjúba Dr. Dre. „Az, amit abban a pillanatban éreztem, olyan volt, mintha egy testvért veszítettem volna el. Ez akkor összetörte a szívem.“ 

Kiemelt tartalom
Börtönviselt rappereink: arcok a magyar hiphopból, akik láttak cellát belülről Börtönviselt rappereink: arcok a magyar hiphopból, akik láttak cellát belülről 2023.11.11 9:03

A dalokban való üzengetés csak ezután kezdődött. A Fuck Wit Dre Day (And Everybody's Celebratin') című számában Dr. Dre arról rappel, hogy rosszat tett a hírnevének azt, hogy valaha jóba volt Eazy-vel. Riválisa azonban a Real Muthaf-kin' Gs című dallal vágott vissza. Eazy ebben Dre-t és Snoop Doggot egyaránt kritizálta, amiért állítólag sosem találkoztak az igazi gettóbéli élettel. Egy képet is mellékelt Dreéről magassarkú cipőben és szemceruzában.

Dr. Dre, Michel'le r'n'b-énekesnő és Eazy-E New Yorkban 1989-ben Forrás Al Pereira/Getty Images

Dre börtönben volt, amikor megtudta, hogy Eazy-E AIDS-ben haldoklik. Szabadulása után meglátogatta őt a kórházban, de akkor már kómában feküdt. Eazy mindössze kilenc nappal később elhunyt. DJ Yella volt az egyetlen N.W.A-tag, aki részt vett a temetésen, Dre állítólag soha nem beszélt senkinek arról, hogy ő miért maradt távol. A barátai szerint nem bírta elviselni a fájdalmat, ilyen helyzetekben pedig általában elbújik a világ elől.

Szerinted melyik neves beef hiányzik a listánkról? írd meg nekünk a közösségi médiában!

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!