2023.12.1 15:14
Olvasási idő 1:11
Krajnyák Petra

Itt a magyarok 10 kedvenc karácsonyi filmjének listája

FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM FILMAJÁNLÓ FILMEK KARÁCSONY MESEFILM RAJZFILM

A Magyar Filmadatbázis összegyűjtötte a magyarok kedvenc karácsonyi filmjeit. A szavazatok alapján a "Drágán add az életed!" vezeti a listát, ami mögött az "Igazából szerelem" és a "Reszkessetek, betörők" sorakozott fel.

Az adventi időszakba lépve a Magyar Filmadatbázis a felhasználók értékelései alapján összeállította a karácsonyi filmek top 10-es listáját.

A rangsorba csak a magyar nézőktől minimum 500 szavazatot szerzett, a szeretet ünnepéhez kapcsolódó filmek kerülhettek be.

A dobogó első fokára a beérkezett 10 ezer szavazatból 1657-et szerzett, 88 százalékos értékelésű a Drágán add az életed! került. A Die Hard-filmsorozat 1988-as, első részében a Bruce Willis által megformált John McClane mindent megtesz, hogy megmentse a házasságát és az ünnepet. Ehhez egy 34 emeletes épületben egy terroristacsoporttal vívott macska-egér játékból kell kikerülnie győztesként.

A második helyre minden idők egyik legszerethetőbb romantikus vígjátéka, az idén 20 éves Igazából szerelem került. A megunhatatlan klasszikus 1486 szavazattal és szintén 88 százalékos értékeléssel lett a második. Richard Curtis filmje olyan sztárokat vonultat fel a főbb szerepekben, mint Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney, Emma Thompson, Alan Rickman és Keira Knightley.

A Reszkessetek, betörők! Macaulay Culkinnal a főszerepben 1503 szavazattal és 86 százalékos értékeléssel szintén dobogós lett. John Hughes 1990-es filmjében Kevint a szülei otthon felejtik, mikor a család Párizsba utazik karácsonyozni. A magára maradt kisfiú otthon százféle ravaszsággal és furfanggal bánik el a két betörővel, akiket a zseniális Joe Pesci és Daniel Stern alakítanak.

A negyedik helyet egy bájos spanyol animációs film, a Klaus - A karácsony titkos története érdemelte ki. Ötödik helyen a kultikus Tim Burton-alkotás, az Ollókezű Edward végzett, Johnny Depp és Winona Ryder főszereplésével, amit a Holiday, Az öt legenda és a szintén Tim Burtonhöz köthető Karácsonyi lidércnyomás követ.

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé 4 nappal ezelőtt

Némileg meglepő, hogy az egyébként szintén közönségkedvenc Reszkessetek, betörők! 2 – Macaulay Culkin New York-i kalandjaival – csupán a kilencedik helyet érdemelte ki a karácsonyi filmek top 10-es listáján, a sort pedig a Grincs zárja, melyben Jim Carrey alakítja a karácsonygyűlölő zöld figurát, aki egyszer s mindenkorra véget akar vetni a nagy éves hajcihőnek.