2023.12.1 12:41
Olvasási idő 1:13
Krajnyák Petra

Oroszország hivatalosan is betiltotta az LMBTQ-mozgalmat

KÖZÉLET LMBTQ OROSZORSZÁG

Az orosz legfelsőbb bíróság keresztény értékeket sértő, szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta az LMBTQ-mozgalmat. Az emberi jogi ENSZ-főbiztos már felszólalt a döntés ellen.

Oroszországban a legfelsőbb bíróság szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta a nemzetközi LMBTQ-mozgalmat. A határozat azonnal hatályba lépett. Az orosz állam ezzel olyan országokhoz csatlakozott, mint Algéria, Líbia és Jemen.

Az orosz igazságügyi minisztérium novemberben kérvényezte az általa szélsőségesnek tartott „nemzetközi LMBTQ-mozgalom” betiltását. Az állam szerint a mozgalom társadalmi és vallási viszályok szítására alkalmas, és az orosz keresztény értékrenddel összeegyeztethetetlen. A bíró most helyt adott a keresetnek, melynek értelmében bármely LMBTQ-aktivista büntetőeljárás alá kerülhet, írja a hvg.hu.

A moszkvai patriarkátus képviselője szerint így biztosítható a társadalmi erkölcs és a hívők jogainak védelme, mivel az LMBTQ-közösség képes szorítani a házasság és a család keresztény fogalmát a közéleti és jogi térből. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint nem bizonyos embereket tiltanak be, hanem egy bizonyos szervezetet, és – azt állítják – a továbbiakban sem üldözik az LMBTQ-közösség tagjait.

Kiemelt tartalom
Ki az a Vlagyimir Putyin? Ki az a Vlagyimir Putyin? 2024.4.14 9:54

A rendelkezés értelmében azokat a tartalmakat is betilthatják, amelyek a hagyományos és nem hagyományos szexuális kapcsolatok társadalmi egyenértékűségét közvetítik,  amelyek „kialakíthatják“ a nem hagyományos szexuális kapcsolatok iránti érdeklődést, továbbá a hagyományostól eltérő szexuális kapcsolatok és nemváltoztatás előnyeit „igazolják“.

A Roszkomnadzor szerint Oroszországban csak idén több mint 114 millió forintnak megfelelő rubelnyi bírságot vetettek ki LMBTQ-tartalmakat megjelenítő szolgáltatókra.

Az emberi jogi ENSZ-főbiztos már felszólalt a döntés ellen

„Felszólítom az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul vonják vissza azokat a törvényeket, amelyek nem helyénvaló korlátozásokkal sújtják emberi jogi jogvédők munkáját, illetve hátrányosan megkülönböztetik az LMBTQ-közösség tagjait“ – jelentette ki a döntésre reagálva Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője úgy fogalmazott, hogy az LMBTQ-közösség helyzete Oroszországban „rosszról még rosszabbra fordult“, tagjaik letartóztatástól és üldöztetéstől tartanak. „Az LMBT-közösség számára ez alapvető jogaik további elnyomását jelenti“ – mondta.


A szóvivő szerint az orosz legfelsőbb bíróság vonatkozó döntésében az LMBTQ-mozgalom homályos meghatározása visszaélésekre adhat lehetőséget. „Sok bizonytalanságot teremt az emberek számára, hogy mi az, ami megengedett, és mi az, amitől börtönbe kerülhetnek“ – idézi nyilatkozatát az MTI.