2023.11.30 16:48
Olvasási idő 1:08
Masszi-Rigó Csilla

Vilmányi Benett újdonsült apukaként és Für Anikó fiaként tér vissza a mozikba

FILMEK + SOROZATOK MAGYAR FILM VILMÁNYI BENETT

Már készül Mayer Bernadette első nagyjátékfilmje , a "Szemem fénye", ami egy látását elvesztő anya (Für Anikó) és fia (Vilmányi Benett) drámáját meséli el.

Mayer Bernadette Szemem fénye címmel egész estés játékfilmet forgat egy látását elvesztő anya történetéről. A Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programjának támogatásával készülő mozifilm főszereplője Für Anikó és Vilmányi Benett.

Für Anikó és Vilmányi Benett régóta készülnek a közös filmre. Forrás Kárász Karolina / Kino Alfa

A film a rendező életének saját élményein alapul: „Édesanyám tinédzser koromban vakult meg, ketten együtt kellett szembenéznünk ennek minden következményével” – idézte fel a Nemzeti Filmintézet közleményben a rendező, aki a forgatókönyvet Nagy Zoltán író-rendezővel (Szép csendben) közösen írta.

Csepeli Eszter és Mayer Bernadette a Szemem fénye forgatásán. Forrás Kárász Karolina / Kino Alfa

Szemem fénye történetében a művészetoktató Krisztina a cukorbetegsége szövődményeként fokozatosan elveszíti látását, ami válságba sodorja nemcsak saját, de fia életét is. Máté – aki újdonsült apaként gyermeke születése után szembesül Krisztina állapotával – erején felül próbál segíteni anyjának, élete lassan kettészakad egyre fojtogatóbban ragaszkodó anyja és saját családja présében, miközben Krisztina retteg attól, hogy egyedül marad a sötétben.

Kár szépíteni, a vakság az egyik legborzasztóbb dolog, ami történhet az emberrel. Úgy hiszem, akkor tudjuk átvészelni a tragédiát, ha észrevesszük, hogy ebben a lehetetlen helyzetben is ott rejtőzik az emberi szépség és a humor. Észrevenni ezeket a boldog pillanatokat pedig a legnagyobb kihívás ebben a helyzetben. Ezt a kettősséget fogalmazza meg a film, egy olyan drámát, amin időnként lehet azért nevetni is

– mondja Mayer Bernadett, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen először operatőrként, majd 2016-ban filmrendező szakon végzett.

Für Anikó Krisztina szerepében. Forrás Kárász Karolina / Kino Alfa


A több évszakon átívelő történet főszerepében Für Anikó, valamint Vilmányi Benett (Larry, Látom, amit látsz) lesz látható. A Nemzeti Filmintézet közleménye szerint az anya-fiú párost alakító kettős már évek óta dolgozik a filmen. Mellettük a főbb szerepekben Waskovics Andrea, Hámori Ildikó, Znamenák István és Hajdu Szabolcs láthatóak.

Kiemelt tartalom
Valami iszonyú fontosról is beszélhetne, de még saját magát is összezavarja Vilmányi Benett új filmje, a Látom, amit látsz Valami iszonyú fontosról is beszélhetne, de még saját magát is összezavarja Vilmányi Benett új filmje, a Látom, amit látsz 2023.6.25 1:09

Szemem fénye operatőre Csepeli Eszter, aki többek között A kivégzés című Cannes-ba is beválogatott rövidfilm operatőre volt, valamint idén Los Angelesben leforgatta az első amerikai nagyjátékfilmjét (Quarter), melynek főbb szerepeit Eric Roberts és Brooke Shields játssza.