2023.11.28 12:46
Olvasási idő 1:27
Kovács M. Dávid

Egy kontinenseken átívelő plátói szerelem sztorija vitte el a Gotham filmes fődíját

FILMEK + SOROZATOK FILMEK GOTHAM-DÍJ

Celine Song első nagyjátékfilmje, az "Előző életek" nyerte a Gotham-díjátadó fődíját. A legjobb színész Lily Gladstone, a legjobb rendező A. V. Rockwell lett, az "Egy zuhanás anatómiája" pedig mindjárt két díjat is bezsebelt.

Celine Song dél-koreai-kanadai rendező Előző életek című filmje vitte el a legjobb játékfilmnek járó fődíjat a hétfő esti Gotham-díjátadón, írja a Variety.

A New Yorkban tartott gálán az elsőfilmes Celine Song úgy fogalmazott: „Micsoda megtiszteltetés! Tényleg a világot jelenti nekem, hogy pont a New Yorkban játszódó rendezői debütálásommal kapom meg ezt a díjat, ráadásul abban a városban, ahol élek, és amit igazán nagyon szeretek.“

Az Előző életek két gyerekkori barátról szól, akinek útjai különválnak, mikor egyikük szülei kivándorolnak Dél-Koreából. Nora sikeres írónő lesz New Yorkban, aki komoly párkapcsolatban él, Hae-sung viszont csak sodródik Szöulban. Aztán a neten keresztül újra egymásra találnak, a férfi New York-i látogatása pedig mindkettőjük életét felkavarja.

Celine Song filmje január 11-től lesz látható a magyar mozikban, de már a miskolci Cinefesten is el lehetett csípni – már amennyiben befértünk a teltházas vetítésekre.

A Gotham-díjra korábban olyan független filmek pályázhattak, amelyeknek költségvetése nem haladta meg a 35 millió dollárt. Ám mivel idén ezt a költségvetési határt eltörölték, olyan nagyszabású produkciók is szerepeltek a jelöltek között, mint a Barbie vagy a Ferrari.

Az idei jelöltmezőnyben végül 20 mozifilm, 11 tévésorozat és 30 színészi alakítás versengett a díjakért.

A legjobb színészi alakítás díját – amelyért tíz színésznő és színész versengett az osztatlan kategóriában – Lily Gladstone, a The Unknown Country sztárja nyerte el. A legjobb epizódszereplő pedig Charles Melton lett a May December című filmben nyújtott játékáért.


Justine Triet Arany Pálma-díjas alkotása, az Egy zuhanás anatómiája a legjobb nemzetközi film díját és a legjobb forgatókönyvért járó elismerést is megkapta. A legjobb rendező Gotham-díját pedig az A Thousand and One című filmjéért A. V. Rockwell vehette át.


A legjobb dokumentumfilm trófeáját a tunéziai Kaouther Ben Hania Four Daughters című munkája nyerte el. A tévés produkciók mezőnyéből a 40 percnél hosszabb epizódú produkciók közül az Anne Frank bújtatója című minisorozatnak ítélték oda a díjat, a 40 percnél rövidebb epizódú jelöltek közül pedig a Balhé nyert.


A versenykategóriák díjai mellett több, előre bejelentett elismerést is átadtak a gálán. Ezek között a Megfojtott virágok a Gotham Történelmi ikon & alkotó, a Barbie pedig a Globális ikon & alkotó elismerést kapta.

Kiemelt tartalom
Eddie Murphy megint visszatér, és milyen jól teszi – Megnéztük a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley című filmet Eddie Murphy megint visszatér, és milyen jól teszi – Megnéztük a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley című filmet 2024.7.5 19:09

A Gotham Film- és Médiaintézet által szervezett díjkiosztó ceremónián tavaly a Minden, mindenhol, mindenkor című kapta a legjobb filmnek járó fődíjat.