2023.11.28 12:46
Olvasási idő 1:27
Kovács M. Dávid

Egy kontinenseken átívelő plátói szerelem sztorija vitte el a Gotham filmes fődíját

FILMEK + SOROZATOK FILMEK GOTHAM-DÍJ

Celine Song első nagyjátékfilmje, az "Előző életek" nyerte a Gotham-díjátadó fődíját. A legjobb színész Lily Gladstone, a legjobb rendező A. V. Rockwell lett, az "Egy zuhanás anatómiája" pedig mindjárt két díjat is bezsebelt.

Celine Song dél-koreai-kanadai rendező Előző életek című filmje vitte el a legjobb játékfilmnek járó fődíjat a hétfő esti Gotham-díjátadón, írja a Variety.

A New Yorkban tartott gálán az elsőfilmes Celine Song úgy fogalmazott: „Micsoda megtiszteltetés! Tényleg a világot jelenti nekem, hogy pont a New Yorkban játszódó rendezői debütálásommal kapom meg ezt a díjat, ráadásul abban a városban, ahol élek, és amit igazán nagyon szeretek.“

Az Előző életek két gyerekkori barátról szól, akinek útjai különválnak, mikor egyikük szülei kivándorolnak Dél-Koreából. Nora sikeres írónő lesz New Yorkban, aki komoly párkapcsolatban él, Hae-sung viszont csak sodródik Szöulban. Aztán a neten keresztül újra egymásra találnak, a férfi New York-i látogatása pedig mindkettőjük életét felkavarja.

Celine Song filmje január 11-től lesz látható a magyar mozikban, de már a miskolci Cinefesten is el lehetett csípni – már amennyiben befértünk a teltházas vetítésekre.

A Gotham-díjra korábban olyan független filmek pályázhattak, amelyeknek költségvetése nem haladta meg a 35 millió dollárt. Ám mivel idén ezt a költségvetési határt eltörölték, olyan nagyszabású produkciók is szerepeltek a jelöltek között, mint a Barbie vagy a Ferrari.

Az idei jelöltmezőnyben végül 20 mozifilm, 11 tévésorozat és 30 színészi alakítás versengett a díjakért.

A legjobb színészi alakítás díját – amelyért tíz színésznő és színész versengett az osztatlan kategóriában – Lily Gladstone, a The Unknown Country sztárja nyerte el. A legjobb epizódszereplő pedig Charles Melton lett a May December című filmben nyújtott játékáért.


Justine Triet Arany Pálma-díjas alkotása, az Egy zuhanás anatómiája a legjobb nemzetközi film díját és a legjobb forgatókönyvért járó elismerést is megkapta. A legjobb rendező Gotham-díját pedig az A Thousand and One című filmjéért A. V. Rockwell vehette át.


A legjobb dokumentumfilm trófeáját a tunéziai Kaouther Ben Hania Four Daughters című munkája nyerte el. A tévés produkciók mezőnyéből a 40 percnél hosszabb epizódú produkciók közül az Anne Frank bújtatója című minisorozatnak ítélték oda a díjat, a 40 percnél rövidebb epizódú jelöltek közül pedig a Balhé nyert.


A versenykategóriák díjai mellett több, előre bejelentett elismerést is átadtak a gálán. Ezek között a Megfojtott virágok a Gotham Történelmi ikon & alkotó, a Barbie pedig a Globális ikon & alkotó elismerést kapta.

Kiemelt tartalom
Megint egy dán film kellett ahhoz, hogy kiderüljön, Mads Mikkelsen korunk egyik legjobb színésze Megint egy dán film kellett ahhoz, hogy kiderüljön, Mads Mikkelsen korunk egyik legjobb színésze 2024.2.21 18:34

A Gotham Film- és Médiaintézet által szervezett díjkiosztó ceremónián tavaly a Minden, mindenhol, mindenkor című kapta a legjobb filmnek járó fődíjat.