2023.11.23 13:49
Olvasási idő 0:48
Kovács M. Dávid

Magyar győzelem is született az év legviccesebb állatfotóinak versenyén

KULTÚRA ÁLLATVILÁG FOTOGRÁFIA FOTÓK TERMÉSZETFOTÓ

Egy léggitározó kengurut megörökítő kép kapta idén az év legmókásabb természetfotójának járó címet, Ambrus Tímea röppenő ürgéje pedig kategóriagyőztes lett a The Comedy Wildlife Photography versenyen.

Pénteken kihirdették a 2023-as The Comedy Wildlife Photography fotópályázat díjazottjait, amelynek abszolút győztese Jason Moore lett egy léggitározó kengururól készített fényképpel. A győztest 85 ország összesen 5300 pályaműve közül választották ki. Moore fotója  egyúttal a szárazföldi állatok kategóriában is első helyet szerzett.

A The Comedy Wildlife Photography fotópályázat győztese
Léggitáros pózt öltő kenguru képe nyerte a The Comedy Wildlife Photography fotópályázatot. Forrás Jason Moore / The Comedy Wildlife Photography

Az ausztráliai Perth közelében lőtt fotó fiatal főszereplője egy vadvirágos mezőn veszi fel a teljes zsűri arcára mosolyt csaló mozdulatot. „Nem sokan tudják, hogy a kenguruk általában meglehetősen szelíd, sőt, ha egészen őszinte akarok lenni, legtöbbször kicsit unalmas állatok. Amikor azonban megláttam ezt a kengurut, amint felveszi a léggitáros pózt, azonnal mosolyt csalt az arcomra, és tudtam, hogy valami különlegeset sikerült megörökítenem“ – magyarázta a fotót jegyző Jason Moore a Forbes cikkében.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk áprilisban? – 7 kiállítás, amivel könnyebb lesz berúgni a tavaszt Hová menjünk, miket nézzünk áprilisban? – 7 kiállítás, amivel könnyebb lesz berúgni a tavaszt 2024.4.1 9:51

A humoros természetfotók versenyén ráadásul egy magyar győzelem is született, Ambrus Tímea lett ugyanis a portfólia kategória legjobbja, aki fotósorozatán egy röppenéssel próbálkozó ürge zakóját örökítette meg.

Ambrus Tímea fotósorozata nyerte a The Comedy Wildlife Photography fotópályázat portfólió kategóriáját.
Ambrus Tímea ürgés fotósorozata nyerte a The Comedy Wildlife Photography fotópályázat portfólió kategóriáját. Forrás Ambrus Tímea / The Comedy Wildlife Photography

A magyar fotós egy korábbi munkáját tavaly is beválogatták a Comedy Wildlife Photography döntős alkotásai közé: a Repülés helyett ugrok című fotón egy kuvik látható, amint két facsonk között száll. Ambrus Tímea erről a képéről és a többi munkájáról is beszélt az RTL Reggeli című műsorában.

A 2023-as The Comedy Wildlife Photography többi nyertesét és finalistáját a verseny honlapján tudjátok végigböngészni.