2023.11.22 13:47
Olvasási idő 0:39
Szöllősi Anna

Koncert, kiállítás és csúcsra járatott hangulat a bulivillamoson: így ünnepelte 150. születésnapját Budapest

KULTÚRA BUDAPEST ÜNNEPLÉS

Budapest múlt péntektől vasárnapig háromnapos fesztivállal ünnepelte születésének 150. évfordulóját: megnyílt a Városháza udvara, fényárban úszott a Városháza Passzázs és újra megtelt jó kedvvel a Merlin épülete.

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Brand Zrt. szervezésében hatalmas házibuli várta a városlakókat Budapest születésnapján. Rengetegen fordultak meg a háromnapos rendezvény alatt, sokan voltak kíváncsiak a The Budapester és a Budapest Hősei kiállításra. A The Budapester 151 illusztrációja plakátokon elevenedett meg a Városháza udvarán, míg a Budapest Hősei a főváros cégeinek legkitartóbb munkavállalóit mutatta be.

A Merlin megnyitóján Jordán Tamás, a Nemzet Színésze, a Merlin egyik alapítója mesélt a kezdetekről, de már péntektől színházi előadás, kiállítás és koncert töltötte be a tizenkét éve üresen álló termeket.

Jordán Tamás Forrás Képszerkesztőség

Az emlékév alkalmából a 23 kortárs szerzővel készült Budapest Nagyregény is bemutatkozott. A fejezetekkel egy izgalmas felolvasáson, a TÁP Színház közreműködésével ismerkedhettek meg a látogatók.

Sokakat elvarázsolt a Városháza belső udvarára telepített fénysugárút. A Városháza falait 150 ponton megvilágító fényinstalláció a város zajait használva különleges hangaláfestést is kapott.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz 2024.9.1 9:31

A fővárosi cégek által szervezett rendezvények is nagy érdeklődésnek örvendtek. A bulivillamos idén sem indult el hiába, ünneplő városlakókkal teltek meg a szerelvények.

A Budapest 150 programsorozat aftermovie-ját itt tudjátok megnézni: