2023.3.27., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
Maier Péter
2022.11.30 17:10
Olvasási idő  0:48

Bedurvulhatnak a klímaaktivisták – vagdosnák a festményeket

A Just Stop Oil szervezet szóvivője azt mondta, ha nem ér célba az üzenetük, komolyabb károkat is okozhatnak a népszerű festményeken.

Maier Péter
2022.11.30 17:10 Olvasási idő  0:48
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

A továbbiakban akár bele is vágnának a festményekbe, helyrehozhatatlan károkat okozva azokon a Just Stop Oil aktivistái. Az olajellenes csoport az utóbbi hónapokban sokszor került hírekbe amiatt, hogy festményekhez ragasztották magukat, vagy éppen levessel öntötték le a műalkotásokat. Ezek azonban nem okoztak visszafordíthatatlan károkat a műtárgyakon, amivel tisztában is voltak a szervezet tagjai.

 

Legalábbis ezt nyilatkozta a Sky News-nak a Just Stop Oil szóvivője, aki kiemelte, eddig nem állt szándékukban komoly károkat okozni a műalkotásokban, csak szerették volna sokkolni a közvéleményt. Most viszont úgy érzik, ha nem ér célba az üzenetük, elkezdhetik megvagdosni a festményeket, a szüfrazsett mozgalom résztvevőinek mintájára, akik 1914-ben húsvágóval vágták szét többek között Diego Velazquez egyik alkotását.

 

A 24 éves Alex De Koning nem zárja ki, hogy – a női választójogi harcosokból inspirálódva – hasonló akciókat fognak indítani a Just Stop Oil aktivistái. „Természetesen nem akarunk ilyesmit csinálni“ – mondta, de ha úgy érzik, hogy ez a következő lépés, akkor a lehetséges börtönbüntetés sem fogja őket megfélemlíteni. „A börtönben legalább napi három étkezést, menedéket és vizet kapunk. 20 év múlva emberek millióira nem lesz ez igaz.“ – fogalmazott De Koning.

 

A Just Stop Oil szervezet akcióiról, illetve arról a feltételezésről, hogy a szervezet astroturfing keretein belül működik, korábban mi is részletesen írtunk.

 

(via DAZED)

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Just Stop Oil / Handout/Anadolu Agency via Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra