2022.11.30 17:34
Olvasási idő 2:17
Szöllősi Anna

Segítség, betemet a gardróbom! - 5+1 adománybolt, ha magaddal és mással is jót tennél

Segítség, betemet a gardróbom! - 5+1 adománybolt, ha magaddal és mással is jót tennél
Forrás Forrás: Facebook / @Szia Adománybolt
TÁRSADALOM ADOMÁNYBOLT ÖSSZEÁLLÍTÁS

Itt a karácsony, ami remek alkalom lehet arra, hogy végre kiselejtezd a ruháidat, amik „egyszer még jók lesznek valamire" (spoiler: nem.)

A nonprofit adománybolt (charity shop) koncepciója Angliából indult el, de az elmúlt években világszerte, és itthon is egyre elterjedtebbé vált. Általában karitatív szervezetekhez köthető, akik civilek által adományozott ruhákat és egyéb tárgyakat árusítananak tovább szociális alapon, nagyon kevés pénzért. Ha adományboltba viszed a már feleslegessé vált ruháidat, vagy ott vásárolsz, sokat teszel a környezetedért is: spórolhatsz az árucikkek előállításához szükséges energián, és csökkented a hulladék mennyiségét.

Fontos, hogy adományba csak olyan állapotú tárgyat és ruhát adjunk, ami tiszta, nem szakadt, és amit még mi is szívesen használnánk és megvennénk, csak már nincs rá szükségünk. 

1. Szia

A Szia+ szomszédságában található Szia Adománybolt fenntartója a Szabad Iskolák Adományboltja Szociális Szövetkezet, ami hátrányos helyzetű emberek megsegítésére jött létre. Az adománybolt mindenféle adományt elfogad, amit pedig nem tud értékesíteni, azt a rászorulóknak adja tovább. Fogadnak könyvet, játékot, ruhát, cipőt, használati és dísztárgyakat, művészeti tárgyakat, retró tárgyakat, régiségeket, „kincseket“, tehát lényegében bármit és mindent, ami számodra már feleslegessé vált, de valakinek még jó lehet.

Hol? Budapest XI. kerület, Budafoki út 17/A

2. Mozaik adománybolt 

Az Almássy tér közelében található Mozaik adományboltot a Menedékház Alapítvány nyitotta meg pályázati forrásból. Az üzlet alkalmazottai közül sokan az alapítvány által megsegített hajléktalanok közül kerültek ki: az elmúlt években összesen 20 védett munkahelyet teremtettek, az alapítvány által felkarolt hajléktalanok így sokkal könnyebben integrálódtak vissza a munka világába. A Mozaik nemcsak adományboltként, de közösségi térként is működik, ahol bárkit szívesen látnak, aki megpihenne kicsit.

Hol? Budapest VII. kerület, Dohány u. 65. 

3. Cseriti 

A Cseriti adománybolt az elsők között nyitotta meg a kapuit, és Budapesten belül azóta több mint tíz cseriti pontot találunk. A beérkezett árut szintén szociális árakon adják el, a használt piaci ár 35%-kával alacsonyabban; a vásárlóik az indulás óta több mint 490 millió forintot takarítottak meg. 

Hol?
Budapest, III. kerület, Perc u. 2.
IV. kerület, József Attila u. 38.
IX. kerület, Haller utca. 88.
IX. kerület, Csarnok tér 5.
XI. kerület, Fehérvári út 168-178.
XIV. kerület, Erzsébet királyné útja 64/B.
XIII. kerület, Kassák Lajos u. 72.
XI. kerület, Lágymányosi u. 7.
XVI. kerület, Fő út 17.
XVIII kerület, Üllői út 429.
XXI. kerület, Kossuth L. u. 47-49.
VIII. kerület, Baross u. 47.

4. Filantrópia Adománybolt 


A Filantrópia Adománybolt a Profilantrop Egyesület társadalmi vállalkozása. Céljuk a környékbeli lakók fogyasztási szükségleteinek kielégítése, és hogy segítségükkel egyszerűen leljenek új otthonra a feleslegessé vált tárgyak, a piaci ár töredékéért. Mindamellett, hogy adományokat fogadnak, ami szükséges, azt átdolgozzák, és új terméket varázsolnak belőle. 

Hol? VI. kerület, Aradi u. 43.

5. Kocka Adománybolt

A Kocka Adománybolt társadalmi vállalkozás szintén az újrahasznosítás, újrafelhasználás fenntartható elvét követi. A felajánlott tárgyak olcsón megvásárolhatók, és a családsegítő és támogató intézményekkel együttműködve még kedvezményesebb vásárlási lehetőséget biztosítanak a nehéz körülmények között élő családoknak.

Hol? Budapest VIII. kerület, Nagy Fuvaros u. 3a.

+1 Láthatatlan tanoda pop-up turi  

A józsefvárosi Láthatatlan Tanoda 2013 óta működik, mentorprogrammal és egy tucatnyi lelkes önkéntessel. A Rosa Parks alapítvány által üzemeltetett szervezet küldetése, hogy minél több hátrányos helyzetű, elsősorban roma gyereket juttasson el jó minőségű oktatási intézménybe. A mentorok hétről hétre foglalkoznak a gyerekekkel hosszútávon, a Tanoda pedig rendszeres képességfejlesztő és hátránykompenzáló szolgáltatást nyújt nekik, hogy sikeres legyen az iskolai - és jövőbeli - pályafutásuk.

Kiemelt tartalom
Ezeket a sportágakat most láthatjuk először az olimpián Ezeket a sportágakat most láthatjuk először az olimpián 2024.7.20 10:26

A Tanoda újabb projektbe vágná a fejszéjét, és a jövőben tervezi megnyitni saját adományboltját, de addig is rendszeresen találkozhatunk velük időről időre kitelepülő pop-up turijukon. Március 2-én a Gólyában tartják a szülinapjukat, ahol szuper darabokra csaphatunk le. Az árak nem fixek, de megéri őket támogatni: a befolyt összeget a tanoda szolgáltatásaira fordítják, amivel közvetett módon Te is hozzájárulhatsz a nyolcadik kerületi, hátrányos helyzetű gyerekek integrációjához.