2023.11.16 12:40
Olvasási idő 0:50
Szécsi Krisztián

Magyar egyetemen is oktatni fogják a ChatGPT használatát

TECH-TUDOMÁNY CHATGPT FELSŐOKTATÁS OKTATÁS

A Neumann János Egyetem úgy véli, mind a diákok, mind a tanári kar számára eddig ki nem aknázott lehetőségeket rejt magában a mesterséges intelligencia.

Együttműködési megállapodást kötött a Neumann János Egyetem és a Promptmaster annak érdekében, hogy elősegítsék a mesterséges intelligencia felsőoktatásba való integrálását. A közös munka első lépéseként elindítják az ország első akkreditált ChatGPT egyetemi képzését, mely szabadon választható tárgyként fut majd februártól.

A diákok 2 kredites óra keretében sajátíthatják el, hogyan nyerhetnek ki pontos és jó minőségű válaszokat a nyelvi modellből. A kurzuson megszerzett készségek birtokában bármilyen szellemi munkát hatékonyabban és gyorsabban végezhetnek el, amely versenyelőnyt biztosíthat számukra a munkaerőpiacon – ígéri a megállapodás.

Eltűnhet a ChatGPT? Forrás Nikos Pekiaridis/NurPhoto via Getty Images

A szerkesztőségünk részére eljuttatott sajtóközleményben dr. Berczeli Miklós, a Neumann János Egyetem Pályázati Irodáért és Ipari együttműködésekért felelős megbízottja és adjunktusa így nyilatkozik a képzésről:

Az együttműködés hátterében az a felismerés áll, hogy a nyelvi, generatív mesterséges intelligencia rendszerek által kínált lehetőségek jelentős hatást gyakorolnak az akadémiára és a munkaerőpiacra. A ChatGPT egyetemi képzésünk és az együttműködésünk a Promptmasterrel nem csupán azoknak nyújt kiváló lehetőséget, akik érdeklődnek az innováció iránt, hanem egyúttal a Neumann János Egyetemet is a mesterséges intelligencia oktatás központjává emeli.

A kezdeményezés nemcsak a diákok tanulási élményét hivatott javítani, hanem jelentősen megkönnyíti az oktatók munkáját is, hisz az AI egy olyan tanársegédként funkcionál majd az egyetemen, ami mindig rendelkezésre áll, sosem betegszik meg, nem vesz ki szabadságot, bármikor lehet „zavarni “ és azonnal választ ad a kellő hozzáértéssel megfogalmazott kérdésekre.