2023.11.13 16:09
Olvasási idő 0:48
Maier Péter

Mosolygós arcokra emlékeztető csaptelepeket tervezett egy spanyol cég, és zavarbaejtően aranyosak lettek

DESIGN

A Studio Inma Bermúdez által megalkotott Nu csaptelep-kollekció darabjain a hidegvizet jelző kék és a melegvizet jelző piros pöttyök adják a szmájli szemét.

Tudjuk, amikor felkeltél, nem gondoltad, hogy ma csaptelep-kollekciókról fogsz olvasni, de hidd el, megéri: a spanyol Studio Inma Bermúdez tervezőcég megalkotta a Nu kollekciót, amelynek terveit a Roca nevű, szintén spanyol vállalat részére készítették. 

A mediterrán stílusú dizájnercsapok legérdekesebb részei a hideg, illetve meleg vizet jelző pöttyök, amelyek „diszkréten a fogantyúk alatt vannak elhelyezve, így a bekapcsoláskor a dizájn egy mosolygó arcot formáz, kicsit olyan, mint egy kis angol gárdistáé, cilinderrel és felemelt karddal“ – mondják a tervezők.

Hopp, a szmájli a csapon Forrás Klunderbie / Studio Inma Bermúdez

A csaptelepek sárgarézből készültek, amely a stúdió szerint hosszú élettartamáról és tartósságáról ismert, míg a fogantyúkat zamakból (másik nevén spiáterből) csinálták meg.

A csaptelepek CR3-mal vannak bevonva, amely egy olyan háromértékű krómvegyület, amely a Studio Inma Bermúdez szerint ellenáll a korróziónak (tehát nem rozsdásodik), illetve biztosítja a hosszabb élettartamot.

A stúdió szerint a CR3 használata segít minimalizálni a káros anyagok kibocsátását a gyártási folyamat során, csökkentve ezzel a környezetszennyezést és az egyéb környezeti hatásokat.

Többféle színben pompázik a kollekcióA tervezést a 20. századi barcelónai építészet insipiráltaBeszerelnéd?
Galéria megtekintése
(3)

A kollekció hat színben – zöld, kék, sárga, fekete, fehér és króm – kapható, ezeket a stúdió szerint „a Roca mediterrán DNS-e“ inspirálta. A Nu név a francia 'nude' szóból kapta a nevét, méghozzá a minimalista dizájn és a felesleges elemek kerülése miatt.

A terméket a 2023-as Dezeen-díjra is jelölték terméktervezés (fürdőszobák és konyhák) kategóriában.