2023.11.9 15:33
Olvasási idő 0:32
Szöllősi Anna

Mátrix a valóságban: több ezren jelentkezhettek, hogy Elon Musk cége implantátumot ültessen az agyukba

TECH-TUDOMÁNY ELON MUSK

Elon Musk hamarosan szó szerint az agyunkban turkálhat: Neuralink nevű cége már korábban megkapta az engedélyt az első agyi implantációs műtétre, amihez potenciális önkéntesek is szép számban akadnak.

Elon Musk cége, a Neuralink még májusban kapott zöld utat emberen végzett, agyi beavatkozásához, szeptemberben pedig megkezdték az önkéntesek toborzását, és konkrét követelményeket is megfogalmaztak: olyan 40 év alatti felnőttet keresnek, aki mind a négy végtagjában bénulással küzd gerincvelő-sérülés vagy az ALS nevű betegség miatt.

A Bloomberg jelentése szerint a toborzás olyannyira jól sikerült, hogy már több ezer ember jelentkezett, hogy vevő lenne a dologra.

A műtétnél gyakorlatilag kivágnak egy darabot a koponyából, hogy vékony drótokat és elektródákat tudjanak beilleszteni az agyba. A hiányzó darabot egy negyeddolláros méretű számítógép helyettesíti, ami az agyi aktivitást monitorozná, és a tervek szerint évekig ott is maradna. Az adatokat aztán egy laptopon vagy táblagépen lehet majd nyomon követni.

Az implantátummal Muskék célja, hogy az ember gondolatait a számítógép számára érthető parancsokká alakítsák, és bebizonyítsák, az eljárás biztonságos módja az agyból történő adatgyűjtésnek.