2023.11.7 13:24
Olvasási idő 0:35
Masszi-Rigó Csilla

Bemutatkozott a nagyvilágnak a szinte sosem látott börzsönyi vadmacska

UTAZÁS ÁLLATVILÁG BÖRZSÖNYI VADMACSKA DUNA-IPOLY NEMZETI PARK VADMACSKA

Kecsesen jött, körbeszimatolt, nézelődött, aztán intett egy pát a puha farkincájával.

Megmutatta magát egy börzsönyi vadmacska a nagyvilágnak, a ritkán látható, fokozottan védett állat pedig láthatóan nagyon jól érzi magát az elkerített projektterületen – legalábbis erről számolt be a Duna-Ipoly Nemzeti Park a Facebookon. 

A nemzeti park posztja szerint a vadmacska kíváncsian szemléli a betelepített monitoringeszközöket, és szívesen időzik a 2019-ben a területre helyezett holtfán. A börzsönyi vadmacska tavaly szeptemberben jelent meg először a helyi kamerák előtt, azóta pedig folyamatosan jelen van két kifejlett egyed, sőt idén nyáron két vadmacskakölyökkel is gyarapodott a terület. 

A vadmacska számára kiemelten fontos, hogy megőrizzük a természetes, nagy kiterjedésű összefüggő erdőket. Fontos számukra, hogy az erdők változatos szerkezettel rendelkezzenek, ami nemcsak gazdag táplálkozó helyeket, de kiváló búvóhelyeket is nyújt számukra

– írja a DINPI.

A vadmacskák nem tűrik jól az erdő bolygatását és zavarását, a faj fennmaradását pedig az erdő feldarabolódása és az elvadult házimacskák veszélyeztetik tovább – utóbbiak különböző betegségeket adhatnak át vadon élő rokonaiknak.