2023.11.3 9:48
Olvasási idő 0:37
Szöllősi Anna

45 év után megjelent a Beatles utolsó dala, Peter Jackson rendezett hozzá klipet

ZENE BEATLES THE BEATLES ZENE

Eddig a megfelelő technológia hiánya volt az akadály, de hosszú várakozás után most tényleg itt az utolsó Beatles-szám.

Bár a Beatles 1970-ben feloszlott, a legutolsónak címkézett dalt John Lennon 1978-ban írta meg, amihez demót készített New York-i otthonában. Lennon özvegye, Yoko Ono férje halála után a zenekar tagjainak adta ezt oda egy „Paulnak” feliratú kazettán, amin a Free As a Bird és a Real Love című számok demója is szerepelt. A Now and Then című szerzemény kiadása azonban váratott magára, mivel a gyenge minőségű felvételek és a technológiai háttér nem tették lehetővé, hogy hamarabb készítsenek belőle hallgatható dalt.

Most, hogy a technológia nem volt akadály, a kazettára felvett anyagon sikerült szétválasztani a vokált, a zongoraszót és a háttérzajokat. A kész dalt a még két élő Beatles tag, Paul McCartney és Ringo Starr vette fel 2022-ben, amihez George Harrison 1995-es gitárszólamait és John Lennon hangját is felhasználták, utóbbit mesterséges intelligencia segítségével szerkesztették bele. 

A dalhoz megjelent egy archív felvételeket tartalmazó videóklip is, amit a Get Back dokumentumfilm-sorozatot vagy A Gyűrűk urát is jegyző Peter Jackson rendezett.