2023.10.25 13:03
Olvasási idő 1:24
Szécsi Krisztián

Több erőszakos bűncselekményt is elkövetett a Bagdy Emőke fiának meggyilkolásával vádolt 18 éves fiatal

KÖZÉLET BAGDY EMŐKE EGYESÜLT ÁLLAMOK GYILKOSSÁG

Az 53 éves Császár Zsoltot Phoenixben késelték halálra. A 18 éves gyanúsított, Yaaliyah Jackson éppen a próbaidejét töltötte, amikor a férfit megölték.

Október 21-én halálra késelték Bagdy Emőke magyar sztárpszichológus fiát az arizonai Phoenixben, erősítette meg a hírt Bagdy kedden a Blikknek. Az 53 éves Császár Zsolt teológusként került az Egyesült Államokba, ahol aztán brutálisan meggyilkolták.

Az elkövető, Yaaliyah Jackson azt állítja, hogy önvédelemből szúrt. Forrás County Sheriff's Office

Az eset több ponton is igen ellentmondásos. A feltételezett elkövető, a 18 éves Yaaliyah Jackson elmondása szerint miután Császár megérkezett nővére lakására, zuhanyozni ment. A férfi arra kérte, hogy amint végzett, pakoljon el maga után, viszont Császár erre még kért egy kis időt. Ekkor szóváltásba keveredtek, és – Jackson elmondása szerint – Császár többször meglökte őt, amire a férfi önvédelemből a konyhába terelte.

Az iratok arról is beszámoltak, hogy a gyanúsított fenyegetve érezte magát, s hogy ezt jelezte is az áldozatnak, mivel Császár „belemászott az arcába“, ezért végül leütötte egy konyhakéssel, majd kétszer-háromszor megszúrta.

A dulakodás közben a konyhából átkerültek a hálószobába. Yaaliyah Jackson ezután hívta a nővérét, majd a rendőrséget, akik arra kérték, ne hagyja el a lakást. Miután a hatóságok a helyszínre érkeztek, Császárt halottnak nyilvánították. A támadóeszközt megtalálták a férfi testén. Jackson elismerte, hogy Császár fegyvertelen volt, illetve saját testalkatához képest kistermetű. Részletesebben a gyilkosságról a 24.hu cikkében olvashatunk.

Bagdy Emőke a boncjelentések és tanúvallomás elolvasása után úgy véli, egészen más történhetett:

Igaz a hír, megölték a fiamat. Megsemmisültem, felfoghatatlan számomra. A fiamat – aki teológus volt – egy rendezvényre hívták, azonban tőrbe csalták. Szándékközösségben, többek által nyereségvágyból elkövetett rablógyilkosság volt. A bűntényt egyelőre a 18 éves, 2 méter magas, kisportolt Jackson vállalta magára, de más vitte el az autót, a mobiltelefont, stb.

– mondta Bagdy a tragédia kapcsán a Blikknek.

Yaaliyah Jacksont jelenleg a Maricopa megyei börtönben tartják fogva, emberöléssel vádolják. Az eset kapcsán az első ülést október 27-én, pénteken, tartják. A fiatalt csak egymillió dolláros óvadék fejében engedhetik szabadlábra.

A tett helyszíne. Forrás Google Street View

Jackson ellen már 2020-ban is indult eljárás súlyos testi sértés elkövetésének kísérlete, illetve tényleges elkövetésének vádjával, 2021-ben pedig vallási célra használt hely megrongálása miatt indítottak ellene ügymenetet. 2022-ben ismételten súlyos testi sértésben vallotta magát bűnösnek, ekkor már a JTOP (Juvenile Transfer Offender Program) reintegrációs programban is nyilvántartották. A JTOP fő feladata, hogy támogatást nyújtson a nagy kockázatú, fiatalkorú bűnelkövetők számára a próbaidejük alatt.

Yaaliyah Jackson kéthetes próbaidejét töltötte a gyilkosság alatt.