2023.10.18 17:02
Olvasási idő 3:02
Kremmer Magdi

Ezért jó önkénteskedni – Szervezetek, amikhez érdemes lehet idén ősszel csatlakoznod

Ezért jó önkénteskedni – Szervezetek, amikhez érdemes lehet idén ősszel csatlakoznod
Forrás GETTY IMAGES
TÁRSADALOM ÖNKÉNTESKEDÉS

Ha az elmúlt öt évben voltál középiskolás, te is biztosan végeztél már önkéntes munkát. Bár az iskolai közösségi szolgálat teljesítése sokakban hagyott rossz emlékeket, az önkénteskedés nagyon is szép dolog, ami rengeteg előnnyel jár – mindenkinek.

Sokak számára az önkénteskedés felesleges és egyenesen érthetetlen tevékenység. „Mégis miért dolgozna bárki ingyen, ha pénzért is teheti?” – hangzik el az önkéntességgel szemben gyakori érvként. Pedig az önkéntes munka sokkal többet tud nyújtani, mint a pénz, és épp ezért mindenkinek adnia kéne egy esélyt annak, hogy megismerje ezt a tevékenységet. Az egy dolog, hogy szuper helyekre juthatunk el, ha külföldi önkénteslehetőségeket keresünk, és kötöttségek nélkül szeretnénk nyakunkba venni a világot, de a mindennapjainkba beiktatott heti néhány óra önkéntes munka is sokkal többet ad, mint elsőre gondolnánk, és simán lehet, hogy te is önkénteskedtél már, anélkül, hogy észrevetted volna.

Az önkénteskedés hivatalos meghatározása szerint minden olyan tevékenységet magába foglal, amelyet valaki belső indíttatásból végez. Az önkéntes munka más személyek vagy a társadalom hasznára válik, anyagi ellenszolgáltatás azonban nem jár érte.

Szigorúan véve tehát az iskolai közösségi szolgálat nem tekinthető önkénteskedésnek, hiszen kötelező, ha valaki szeretné elvégezni a középiskolát. Ha viszont segítettél már a szomszéd néninek levinni a szemetet, vagy elmentél neki bevásárolni, te is önkénteskedtél már. A szervezett önkénteskedés persze valamivel szigorúbb keretek között zajlik, jellemzően a civil szférához tartozó szervezetek és intézmények keresnek olyan embereket, akik időt szánnak a segítségnyújtásra. Rengeteg társadalmi kezdeményezés indul civilek összefogásából és önkéntes munkájából, és sok olyan szervezet van, ami nem is tudna működni, ha nem lennének olyanok, akik hajlandóak beáldozni heti pár órát a jó cél érdekében. Gyerekekkel vagy fiatalokkal foglalkozó szervezeteknél például az önkéntesek jelenléte teszi lehetővé, hogy az egyéni igények figyelembe legyenek véve, de az is gyakori, hogy valaki önkéntesen, pro bono nyújt szakmai (pl. jogi vagy könyvelői) segítséget, amit az adott szervezet egyébként nem tudna megfizetni.

Kiemelt tartalom
Így önkénteskedj a legkirályabb külföldi helyeken, ha érettségi után kihagynál egy évet Így önkénteskedj a legkirályabb külföldi helyeken, ha érettségi után kihagynál egy évet 2023.7.9 9:57

Az, hogy egy adott szervezetnek miért jó, ha önkéntesként csatlakozol a munkához, talán egyértelmű, azonban ez a munkavégzés neked is sokat adhat. Csupán néhány óra a hetedből rengeteget segítséget jelenthet valaki más számára. Ha a munkád vagy a tanulmányaid mellett megengedheted magadnak az önkénteskedést, fontos, hogy támogass olyanokat, akiknek szüksége van segítségre. Neked is jó érzés lesz, ha azt tapasztalod, hogy egy kis energiabefektetéssel mosolyt csalhatsz valaki más arcára, segíthetsz egy aranyos kutyának gazdára találni, vagy épp részt vehetsz valamilyen közösségi program megvalósításában. Mindezzel rengeteget tanulhatsz saját magadról, egyszerre fejlődhetsz emberileg és szakmailag is. Részese lehetsz egy szuper közösségnek, és úgy sajátíthatsz el készségeket, hogy észre sem veszed. Ha pedig a piaci szempontok is fontosak számodra, hidd el, egy önéletrajzban is nagyon jól mutat az önkénteskedés. Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld magadat önkéntesként, a következő szervezeteknél biztosan jól fogod érezni magad: 

Auróra

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Auróra Modularis (@aurora_modularis) által megosztott bejegyzés

Ha szeretnél egy kúl budapesti közösség tagja lenni, jelentkezz az Auróra önkéntesének. A nyolcadik kerületi hely csapatának tagjaként részt vehetsz az Auróra működtetésében, programokat és közösségi eseményeket szervezhetsz, miközben arról tanulhatsz, hogyan működik egy civil szervezet, kapcsolatokat építhettek, valamint ingyen látogathattok minden aurórás programot.

UNICEF

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

UNICEF Magyarország 🇭🇺 (@unicefhungary) által megosztott bejegyzés

Ha kíváncsi vagy arra, hogy hogyan működik egy világszervezet és közben szeretnél gyerekeken segíteni, csatlakozz az UNICEF munkájához. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete a világ 190 országában van jelen és tevékenykedik. A szervezet önkénteseként részt vehetsz a háttérmunkálatokban, de akár terepen is dolgozhatsz. Az UNICEF önkéntesei „fordítanak, adminisztrálnak, filmeket feliratoznak, gyerekjogi foglalkozásokat tartanak, képviselik a szervezetet eseményeken.”

BAGázs

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Bagázs Közhasznú Egyesület (@bagazs_egyesulet) által megosztott bejegyzés

A BAGázs Magyarország egyik legnagyobb, roma gyerekek fejlesztésével foglalkozó egyesülete. A szervezet a bagi és dányi cigánytelepeken van jelen, ahol többek között iskolai felzárkóztatással, fejlesztő foglalkozásokkal és közösségi események szervezésével támogatják a helyi gyerekeket és közösséget. Önkéntesként és a gyerekek mentoraként te is bekapcsolódhatsz a BAGázs munkájába. Ha érdekel a pedagógia, a szociális szféra, és szereted a gyerekeket, ez a neked való hely.

Állatmenhelyek (Rex kutyaotthon

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Rex Kutyaotthon Alapítvány (@rexkutyaotthon) által megosztott bejegyzés

Az egyik legnépszerűbb önkéntesmunka a különböző állatmenhelyek működésének támogatása. Vannak helyek, ahol önkéntesként csupán annyi a feladatod, hogy édes kutyákat sétáltass, de a menhely tisztán tartása, vagy akár az adott szervezet közösségimédia-felületének működtetése is a feladatod lehet. Országszerte mindenhol találhatók állatmenhelyek, keresd fel a hozzád legközelebbi szervezetet, ha szívesen foglalkoznál állatokkal!

Magyar Hospice Alapítvány

A Magyar Hospice Alapítvány 30 éve dolgozik azért, hogy a nem gyógyítható daganatos betegek számára egyénre szabott, méltóságteljes ápolást és lelki támogatást nyújtson. Az alapítvány önkénteseként részt vehetsz a betegek ápolásában, segíthetsz a hospice-házak körüli teendők elvégzésében, de akár adminisztratív feladatokkal is támogathatod a munkát.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!