2023.10.17 14:16
Olvasási idő 1:15

Újra zötyög a bulivillamos a kiskörúton, de a Merlin színház is megnyílik Budapest születésnapján

KULTÚRA BUDAPEST

Budapest 150. születésnapján újra forgalomba áll a bulivillamos, megnyílik a Merlin színház és a Városháza park, a nap további részében pedig számos izgalmas programon vehetnek részt a fővárost ünneplők.

Idén ünnepeljük Budapest 150. születésnapját, aminek apropóján egész évben számtalan program tette színesebbé az emlékévet. November 17-én a Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Brand Nonprofit Zrt. szervezésében egy hatalmas születésnapi ünnepséggel köszönthetjük a fővárosunkat, ez alkalomból megnyílik például a Városháza udvara és látogatható lesz maga az épület is.

A Merlin Színház – amely 2011-ben zárta be kapuit – ismét megnyílik a születésnap alkalmából. Az ALT.BP fesztivál keretén belül színházi előadás Udvaros Dorottyával, slam poetry est, kiállítások és beszélgetések várják az ünnepelni vágyókat. A Merlin Színház programjai ingyenesek, de regisztrációkötelesek az ÉnBudapestem applikáción keresztül.

A születésnapra új sétányt kapnak a budapestiek. November 17-től új sétány könnyíti meg a belvárosi közlekedést, ezentúl átjárhatóvá válik a Károly körút és a Városház utca közötti park. November 18-án a Városháza is megnyitja kapuit. Az emlékév alkalmából, 23 kortárs szerzővel készült Budapest Nagyregény a Városháza épületében mutatkozik be. A fejezetekkel egy izgalmas felolvasáson, a TÁP Színház közreműködésével ismerkedhetünk meg.

A Városháza udvara is változatos programokat tartogat. Az ide látogatók plakátokon láthatják először a The Budapester illusztrációit. A 150 éves születésnap alkalmából 151 magyar illusztrátor alkotott meg egy-egy évet és jelentős eseményt 1873-tól napjainkig Budapest történetéből.

Kiemelt tartalom
A csernobili kiruccanások és elhagyatott elmegyógyintézetek nyomában – Mi az a sötét turizmus, és miért egyre népszerűbb? A csernobili kiruccanások és elhagyatott elmegyógyintézetek nyomában – Mi az a sötét turizmus, és miért egyre népszerűbb? 2023.10.15 9:36

A The Budapester alkotásai mellett Budapest Hősei is bemutatkoznak: a főváros cégeinek munkatársai saját maguk választották ki azt a kollégájukat, akit a legnagyobb hősnek tartanak, ők is plakátokon keresztül mesélnek majd munkájukról. Az esti órákat zenei produkciók töltik meg: DJ Palotai és Barabás Lőrinc felel majd a hangulatért.

November 17-én és 18-án Budapestet ünnepeljük! Forrás Együtt a város

A tavaly hatalmas népszerűségnek örvendő bulivillamos is útjára indul. A 49-es villamos vonalán DJ-szetteket hallgatva táncolhatunk és élvezhetjük Budapest legszebb részeit. A bulivillamoshoz is érdemes letölteni az ÉnBudapestem applikációt, a járatokra ott lehet regisztrálni.

A főváros egyéb intézményei is ünnepelnek: az ÉnBudapestem applikáción keresztül 150 forintért válthatunk belépőjegyet például a Budapest Gyógyfürdők tagintézményeibe, de különleges előadással készül a Budapesti Fesztiválzenekar, illetve születésnapi programot hirdetett a Budapest Történeti Múzeum is.

A részletes programokról, valamint az azokon való részvétel feltételeiről itt tájékozódhatsz.