2023.10.16 8:36
Olvasási idő 0:38
Maier Péter

Feleségével együtt halálra késelték Dáriús Mehrdzsúi iráni filmrendezőt

FILMEK + SOROZATOK GYILKOSSÁG HALÁL IRÁN

Előtte sokáig késes támadással fenyegették a közösségi médiában.

Teherán melletti otthonában gyilkolták meg a 83 éves Dáriús Mehrdzsúi (Dariush Mehrjui) iráni filmrendezőt és feleségét, Vahideh Mohammadifart. Holttestüket lányuk, Mona találta meg szombat éjjel.

A jelentések szerint az áldozatokat nyakon szúrták, az ügyben nyomozás indult, de a hatóságok a lehetséges indítékokról semmit nem közöltek. Annyit azonban tudni lehet, hogy a rendezőt az utóbbi időben késes támadással fenyegették, amit a felesége jelzett is a rendőrség felé.

Dáriusz Mehrdzsui Forrás Wikipédia

Dáriús Mehrdzsúi az Egyesült Államokban, a Kaliforniai Egyetemen tanulta a filmezést, majd a hetvenes években kezdődő iráni újhullám egyik úttörője lett. Munkásságáért 1998-ban Ezüst Hugót, 1993-ban pedig Ezüst Kagylót kapott.

Ahogy a Guardian idézi, Mehrdzsúi számára a film olyan volt, mint „a költészet, amely nem foglalhat állást senki mellett“, és hajthatatlan maradt abban, hogy „a művészet nem válhat propagandaeszközzé“.

Kiemelt tartalom
Aki hülye, haljon meg? – 6+1 Darwin-díjas, akiknek nagyon buta módon ért véget az élete Aki hülye, haljon meg? – 6+1 Darwin-díjas, akiknek nagyon buta módon ért véget az élete 2024.4.22 10:22

Az 1969-es Gaav, az 1993-as Sara, az 1990-es Hamoun és a 2004-es A mama vendégei filmeket jegyző Mehrdzsúi filmes karrierje mellett fordított is, ő ültette perzsára Eugene Ionesco francia drámaíró és Herbert Marcuse német marxista filozófus műveit.