2023.10.13 10:36
Olvasási idő 0:52
Krajnyák Petra

Matty Healy megszólalt a malajziai csókbotránnyal kapcsolatban

ARCOK KONCERT THE 1975 VILÁGZENE ZENE

Júliusban csattant el egy csók az 1975 énekese és Ross MacDonald basszusgitáros között. Az előadás kiverte a biztosítékot a maláj kormánynál, és a helyi LMBTQ-közösséget is megosztotta. Az énekes végre reagált az őt érő vádakra.

Matty Healy először reagált az 1975-öt érő kritikaáradatra, melyet a basszusgitárossal elcsattanó csókja váltott ki. A botrányba fulladt kuala lumpuri koncert után a malajziai kormány lemondta az eset helyszínéül szolgáló Good Vibes Fesztivál hátralévő részét, az 1975 pedig közelgő indonéziai és tajvani bulijait is lefújta.

Ha valóban úgy gondoljátok, hogy a művészeknek kötelességük hatalmas platformjukat felhasználva képviselni liberális értékrendjüket, akkor ezeket a művészeket a veszély és a kellemetlenségek alapján kell megítélni, amelyekkel emiatt szembesülnek, nem pedig a konszenzus szajkózásáért kapott elismerések alapján.

– mondta az énekes a texasi Fort Worth-ben tartott koncertjükön. A közönségnek elmondta, hogy őt és néhány másik bandatagot rövid időre bebörtönöztek a hatóságok. Healy kritikusai hozzáállását a gyarmati identitáspolitika bizarr elferdítésének nevezte, azzal érvelt, hogy az előadóknak szembe kellene szállniuk a kitaszító politikát folytató kormányokkal.

A színpadon arra is felhívta a figyelmet, hogy gyakran csókolózik zenekari társaival a koncertek alatt, és tagadta, hogy a zenekar becsapta volna volna a maláj szervezőket, mikor elfogadták a helyi kulturális szokások tiszteletben tartását. Kijelentette, hogy az 1975 nem bejelentés nélkül érkezett Malajziába, és a kormány teljes mértékben tisztában volt a zenekar politikai nézeteivel és színpadi rutinjával.

Az énekes teljes beszédét az alábbi rajongói videóban tudjátok meghallgatni.