2023.10.12 15:25
Olvasási idő 1:20
Masszi-Rigó Csilla

Arnold Schwarzenegger kitálalt: keselyűtetemből kellett falatoznia az első Conan-film forgatásán

FILMEK + SOROZATOK ARNOLD SHCWARZENEGGER FILMEK FORGATÁS

Az osztrák származású színészlegenda szerint rengeteg kihívás, "mindenféle borzalmas szarság" várt rá a "Conan, a barbár" című klasszikus forgatásán.

„A Conan rendezője szörnyű dolgokra vett rá a forgatás során” – vallott több mint negyven évvel a premiert követően Arnold Schwarzenegger arról, hogyan élte meg az 1982-es, Conan, a barbár című film felvételét.

A színész most megjelenő Be Useful: Seven tools for life (hivatalos magyar fordítás hiányában: Légy hasznos: Hét eszköz az élethez) című könyvében mesél az emblematikus mozisiker forgatásáról, illetve arról, hogy milyen követelései voltak a rendező John Miliusnak. 

A Conan, a barbárt 1982-ben mutatták be. Forrás 20th Century Studios/ Dino De Laurentiis Corporation/ Universal Pictures

Schwarzenegger elmondása szerint a rendező arra kötelezte, hogy harapjon bele egy valódi, döglött keselyűbe. A színész szerint a jelenetet többször is felvették, neki pedig minden egyes alkalommal fertőtlenítenie kellett a száját. Ráadásul a rendezői utasítás állatvédelmi szempontból is problémás lehetett volna, igaz, ezt a könyvben csak zárójelesen említi.

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé 2024.4.24 17:40

„Megtanultam, hogyan kell megülni lovakat, tevéket és elefántokat. Megtanultam, hogyan kell nagy sziklákról leugrani, hogyan kell hosszú köteleken mászni és lengeni, hogyan kell magasból lezuhanni. Gyakorlatilag egy leendő akcióhősöknek szóló szakiskolába jártam.”

Aztán ráadásul Milius mindenféle borzalmas szarságot csináltatott velem. Sziklákon másztam át felvételről felvételre, amíg az alkarom el nem kezdett vérezni. Vad kutyák elől menekültem, amelyeknek sikerült elkapniuk és berántaniuk egy tüskebokorba (...) Megharaptam egy igazi, döglött keselyűt, ami miatt minden egyes felvétel után ki kellett mosnom a számat alkohollal. (A PETA ezzel nagyot tudna ma menni.). A forgatás egyik első napján felszakadt egy seb a hátamon, amit negyven öltéssel kellett összevarrni

– írja a színész memoárjában. 

Bármilyen megpróbáltatásokat is élt át Schwarzenegger a Conan, a barbár forgatásán, ez nem volt elég ahhoz, hogy visszatartsa a második rész leforgatásától, igaz, a Conan, a pusztító című folytatást már Richard Fleischer rendezte.

Aligha a Conan, a barbár volt az egyetlen film, amelyben Schwarzenegger őrült dolgokat csinált a forgatás alatt. Ahogy írja, a James Cameron-féle Terminátor lövöldözős jeleneteire úgy készült fel, hogy bekötött szemmel csinált minden egyes gyakorlatot addig, amíg aztán nyitott szemmel, rezzenéstelen arccal meg nem tanult lőni. A film második részében állítása szerint addig gyakorolta fegyverének pörgetését, amíg az ujjai el nem kezdtek vérezni. „Nem panaszkodtam” – írja könyvében.

A Be Useful: Seven tools for life című kötet október 10-én debütált az Egyesült Államokban.