2023.10.10 13:47
Olvasási idő 1:04
Szöllősi Anna

Betegség miatt nőtt szakálla a kansasi nőnek, ő azonban így is boldog, hiszen a barátjának is bejön az arcszőrzet

ARCOK BETEGSÉG SOCIAL MEDIA TÁMADÁS

Az amerikai Coral Renaie-t mára már nem zavarja, hogy szakálla van. Így is rátalált a szerelem.

A kansasi Coral Renaie-nek mindössze kilencéves korában policisztás petefészek szindrómája (PCOS) következtében kezdett el szőr nőni az arcán, és innentől kezdve a fél életét borotválkozással töltötte.

Bár a fiatal amerikai nőnek nemcsak a rászegeződő tekintetekkel, hanem gyakran a sértő megjegyzésekkel is szembe kellett néznie, harmincéves korára már eljutott oda, hogy elfogadta több mint tíz centiméteres szakállát. Sőt, a brit bulvárlap cikke szerint még büszke is rá, ahogy arra is, hogy megtalálta élete párját is, aki szintén odavan az arcszőrzetéért.

Nagyon fájdalmas utazás volt ez, fizikailag és érzelmileg is. Volt, hogy valaki azt gondolta, koszos vagyok, és megkért, hogy tisztítsam meg a bőröm. Ekkor szégyelltem magam először a testem miatt. Úgy éreztem, hogy a borotválkozás az egyetlen módja a túlélésnek

– mondta Coral Renaie a DailyMailnek, hozzátéve: az embereknek általában csak online nagy a szájuk, a fórumokon sokan még a nemi identitását is megkérdőjelezik. 

A közösségimédia-felületeken is aktív Coral Renaie eltökélt szándéka, hogy szembemenjen a szőrös nőket övező stigmákkal. Úgy gondolja, hogy a szőrtelenítés vagy annak hiánya mindenkinek a saját döntése, és szerinte az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti őt bárkitől is, az a dac.

De hogyan nőhet egy nőnek szakálla?

A hirzutizmus nőket érintő fokozott szőrnövekedés olyan testtájakon, ahol általában csak a férfiakra jellemző az erősebb szőrzet (pl. bajusz, szakáll, mellkas, váll, has, hát, comb belső része.) Idősebb nők a fentieket menopauza után tapasztalhatják meg, míg a fiatalabb nőknél a leggyakoribb ok a policisztás ovárium szindróma (PCOS), ami további tüneteket is okozhat, mint például zsíros bőrt, pattanásokat, mélyebb hangot, rendszertelen vagy kimaradt menstruációt. A túlzott szőrnövekedésért az androgéneknek nevezett férfi hormonok a felelősek.