2023.10.9 13:55
Olvasási idő 1:24
Maier Péter

Volt, aki hányt, volt, aki elájult – Embertelen körülmények között zajlott a Forma–1 katari versenye

SPORT AUTÓSPORT FORMA-1

Kifakadtak a Forma–1-es pilóták a hőmérséklet okozta körülményekre.

A Forma–1 több pilótája is arról számolt be, hogy élete legkeményebb versenyén van túl az elmúlt hétvégén tartott katari nagydíj után. Még a veterán Fernando Alonso is extrémnek minősítette a körülményeket, amelyek jócskán megnehezítették a versenyzők dolgát. Azonban nem csak arról van szó, hogy nagyobb kihívást jelentett számukra a futam, több pilóta konkrét életveszélyről számolt be, amiben – állítják – komoly felelőssége van a Forma–1-et szabályozó FIA szervezetnek.

A legkeményebben Lando Norris, a McLaren versenyzője fogalmazott, aki szerint szomorú, hogy ezt kellett tapasztalniuk. „Komoly probléma, ha az emberek az egészségügyi központban végzik, vagy elájulnak. Ez nem az a szint, amikor arról beszélhetünk, hogy a járművezetőknek többet kellene edzeniük. Egy zárt kocsiban vagyunk, és rendkívül meleg van.“

Nyilvánvaló, hogy amikor az emberek feladják, vagy ilyen rossz állapotba kerülnek, az már túl sok. Túl veszélyes. 

Norris hozzátette, tisztában van vele, hogy a katari verseny jövőre a szezon későbbi szakaszában lesz, de ettől függetlenül is úgy gondolja, hogy fontos beszélni, kritikát megfogalmazni minderről, mert ennek a hétvégi futamnak így nem lett volna szabad megtörténnie.

A verseny közben, és azt követően is többen kötöttek ki az orvosi központban. Alex Albont akut hőhatás miatt kezelték, míg újonc csapattársa, Logan Sargeant súlyos kiszáradás miatt volt kénytelen leparkolni az autóját. Az Alpine francia pilótája, Esteban Ocon a sisakjába hányt a verseny alatt (így ért célba a hetedik helyen). Fernando Alonso, aki több mint két évtizede versenyez – és megélt már egyet s mást –, arról számolt be, hogy kibírhatatlan volt a hőség. Az ülése felforrósodott, állítása szerint a jobb oldala szabályosan égett. A negyedik helyen célba érő George Russell a hosszú egyenes alatt elengedte a kormányt, és mindkét kezével legyezte magát.

Kiemelt tartalom
Korrupció a gyepfű alatt: mi is az a sportswahing? Korrupció a gyepfű alatt: mi is az a sportswahing? 2024.2.10 9:42

A katari futamot a címvédő Max Verstappen nyerte, aki szintén kifeküdt a verseny után. A Forma–1 idénye az amerikai nagydíjjal folytatódik majd két hét múlva.