2023.10.6 12:39
Olvasási idő 1:13
Krajnyák Petra

Egy bebörtönzött iráni nőjogi aktivista kapta az idei Nobel-békedíjat

KULTÚRA IRÁN NARGES MOHAMMADI NOBEL-DÍJ NŐJOG

Nargesz Mohammadi jelenleg egy teheráni börtönben tölti büntetését.

Nargesz Mohammadi iráni emberi jogi aktivista kapta a Nobel-békedíjat, akit az iráni nők elnyomása ellen és az emberi jogokért és szabadságért folytatott küzdelméért ismert el a bizottság, írja a BBC a pénteki bejelentés nyomán.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Narges Mohammadi (@narges_mohamadi_51) által megosztott bejegyzés

A Nobel-bizottság közlése szerint az idei békedíjjal azt a több százezer embert is elismerik, akik az elmúlt évben az iráni rezsim nőkkel szembeni diszkriminációs és elnyomó politikája ellen tüntettek.

Nargesz Mohammadi jelenleg 12 éves büntetését tölti a teheráni, javarészt politikai foglyokkal teli Evin börtönben. A Nobel-bizottság azt reméli, hamarosan szabadon engedik. 

Bátor küzdelme óriási személyes áldozatokkal járt. A rezsim összesen 13 alkalommal tartóztatta le, ötször ítélte el, és összesen 31 év börtönre és 154 korbácsütésre ítélte.

mondta a norvég Nobel-bizottság vezetője, Berit Reiss-Andersen a díj pénteki bejelentésekor Oslóban, aki méltatásában igazi szabadságharcosnak nevezte Mohammadit.

Kiemelt tartalom
Nők tízezrei az utcán, égő hidzsábok, gyilkoló „rendőrök” – Ez történik Iránban Nők tízezrei az utcán, égő hidzsábok, gyilkoló „rendőrök” – Ez történik Iránban 2022.11.19 15:17

Nargesz Mohammadi már az 1990-es években, fizikushallgatóként az egyenlőség és a nők jogainak szószólója volt. Tanulmányai befejezése után mérnökként és különböző reformpárti újságok rovatvezetőjeként dolgozott. 2003-ban kapcsolatba került a teheráni Emberi Jogok Védelmezői Központjával, amelyet a Nobel-békedíjas Sirín Ebadi alapított. Mohammadit 2011-ben tartóztatták le először. Két évvel később, miután óvadék ellenében szabadlábra helyezték, a halálbüntetés elleni kampányban kezdett dolgozni. 2015-ben ezért újra börtönbe került. Ekkor kezdett tiltakozó kampányt az iráni börtönökben a politikai foglyokkal, különösen a nőkkel szemben rendszeresen alkalmazott kínzás és szexuális erőszak ellen – szemlézi a Nobelprize.org oldalon megjelent közleményt az MTI.

Mohammadi a tavalyi tüntetéshullámot a börtönből támogatta, és szolidaritási akciókat szervezett rabtársai körében, ezért szigorították fogvatartása körülményeit, megtiltották, hogy hívásokat és látogatókat fogadjon. Mégis sikerült eljuttatnia a New York Timesnak egy cikket, amelyet Mahsza Amini meggyilkolásának első évfordulóján közöltek. „Minél többünket zárnak be, annál erősebbek leszünk“ – írta ebben.

Tavaly a díjat megosztva kapta meg a Memorial orosz emberi jogi csoport, az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja és a bebörtönzött fehérorosz jogvédő, Ales Bialiatski. A díjazottakat az Ukrajnában zajló orosz invázió során, a béke előremozdításért folytatott munkájukért tüntették ki.