2023.9.29 15:42
Olvasási idő 0:45
Krajnyák Petra

Vesszőhiba miatt kerülhet le a fólia az LMBTQ-könyvekről a magyar üzletekben

KÖZÉLET HEARTSTOPPER KÖNYV LÍRA LMBTQ

A fogalmazási hibának köszönhetően a Líra nem sértett törvényt, a kormányhivatal viszont annál inkább.

Júliusban 12 millió forintra bírságolta a Fővárosi Kormányhivatal a Lírát, amiért a HeartstopperFülig Beléd Zúgtam című könyvet nem a jogszabálynak megfelelő módon forgalmazta.

Kiemelt tartalom
Hatalmas bírságot kapott az egyik legnagyobb magyar könyvesbolthálózat a két fiú szerelméről szóló sikerképregény miatt Hatalmas bírságot kapott az egyik legnagyobb magyar könyvesbolthálózat a két fiú szerelméről szóló sikerképregény miatt 2023.7.14 8:46

Azonban a könyvesbolthálózat bíróság elé viszi az ügyet, ugyanis olyan fogalmazási hibát vétett a jogalkotó, amelynek értelmében a Líra teljesen jogszerűen helyezte el az LMBTQ témájú könyvet az üzleteiben, és bárki árusíthat homoszexualitást megjelenítő könyvet lefóliázatlanul, az ifjúsági irodalom polcain.

A Válasz Online-nak elküldött keresetlevélből kiderül: a jogszabály nem írja elő a homoszexualitást megjelenítő könyvek zárt csomagolásban, a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalomtól elkülönített forgalmazását. Méghozzá egy hiányzó vessző miatt.

A rendelet a Magyar Közlönyben a „termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható” sort tartalmazza, ami annyit tesz: csak akkor kell fóliába csomagolni az LMBTQ-könyveket, ha azokat a többi terméktől elkülönítve kívánják árulni.

Egy vessző kihelyezésével azonban már eleget tenne a kormányhivatal értelmezésének a jogszabály. A „termék a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásban forgalmazható“ megfogalmazás értelmében az érintett könyveket elszeparálva és lefóliázva szabad elhelyezni az üzletekben.

Kiemelt tartalom
A fóliázás csak a kezdet: az összes LMBTQ-könyvet eltávolíthatják több tucat Libriből A fóliázás csak a kezdet: az összes LMBTQ-könyvet eltávolíthatják több tucat Libriből 2023.7.20 14:01

Lázár Armand Péter, az ELTE adjunktusának magánszakértői szakvéleménye is alátámasztja ezt a Líra keresetlevelében, melyet a jogtalanul kirótt 12 milliós bírság visszafizetése érdekében nyújtott be a bíróságon.