2023.9.28 11:36
Olvasási idő 0:50
Masszi-Rigó Csilla

Állami pénzből nyílik drogfogyasztó szoba Skóciában

TÁRSADALOM DROG KÁBÍTÓSZER

A drogfogyasztó szobákat elsősorban arra találták ki, hogy a főként addikcióban szenvedő emberek ne az utcán, hanem biztonságos körülmények között élhessenek a szerekkel, ezzel elkerülve a végzetes balesetek, például a túladagolás veszélyét.

Szerdán a skót hatóságok is jóváhagyták az Egyesült Királyság első államilag támogatott drogfogyasztó szobájának létrehozását, ahol orvosi felügyelet mellett, biztonságos körülmények között lehet illegális kábítószereket, így kokaint vagy heroint fogyasztani.

A helyi tisztségviselők és döntnökök körében komoly politikai vitákat váltott ki a szoba létrehozásának terve, melyre az állam 2,3 millió fontért, azaz nagyjából 1 milliárd forintért ruház be, derül ki az MTI híréből.

Már a világ több pontján is működnek olyan drogfogyasztó szobák, ahol az emberek biztonságos és higiénikus környezetben élhetnek a szerekkel. Forrás Universal Images Group via Getty Images

A projektet támogató Elena Whitham skót kábítószer- és alkoholügyi miniszter szerint több mint száz világszerte működő, Németországban és Hollandiában is megtalálható intézmények tapasztalatai azt mutatják, hogy az itt végzett munka életeket ment és az egészségügyi rendszer terhelését is csökkenti.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered a drogokat? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered a drogokat? 2024.4.7 9:42

A működését jövőre elkezdő központban egészségügyi szakemberek dolgoznak majd, akik higiénikus környezetet biztosítanak az intézményen kívülről behozott kábítószerek fogyasztására. A hatóságok szerint az intézmény nincs ösztönző hatással a kábítószerhasználatra, viszont csökkenti a kábítószerek okozta ártalmakat és a túladagolásos esetek számát.

Egy glasgow-i tisztségviselők által kiadott jelentés szerint „elsöprő nemzetközi bizonyítékok vannak” arra, hogy az ilyen típusú létesítmények csökkentik a kábítószerhasználat negatív hatásait a közterületeken, különösen az eldobott injekciós tűk okozta fertőzésveszélyt. A skót kormány az Egyesült Királyság részeként is önálló döntéseket hozhat oktatásügyi és egészségügyi kérdésekben. A londoni kormány korábban közölte, hogy Angliában vagy Walesben nem támogatják az ilyen létesítmények létrehozását, mivel szerintük ezeken a helyeken elnézik vagy ösztönzik a drogfogyasztást.