2023.9.25 14:50
Olvasási idő 0:26
Szöllősi Anna

Befuccsolt a Lego terve, mégsem készítenek építőkockákat újrahasznosított PET-palackból

DESIGN FENNTARTHATÓSÁG JÁTÉK KÖRNYEZETTUDATOSSÁG LEGO

Jelenleg a Lego-téglák nagy része akrilnitril-butadién-sztirol (ABS), azaz kőolaj-alapú műanyag felhasználásával készül.

A Lego 2021-ben beharangozta, hogy fenntarthatósági okokból kiiktatják a kőolaj alapú műanyagot építőkockáikból, amihez kifejlesztették a PET-palackból készült kockák prototípusát, ám ez a terv most befuccsolni látszik: az újrahasznosított PET felhasználásával nem csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, ezért a cég úgy döntött, hogy leáll vele. 

Niels Christiansen, a Lego vezérigazgatója elmondta: noha több száz alternatív anyagot teszteltek már, egyelőre nincs tudomásuk olyan „varázslatos anyagról“, ami több generáción át kitart, és megoldaná a cég fenntarthatósági kihívásait.

A vállalat szóvivője a BBC-nek megjegyezte: továbbra is elkötelezettek amellett, hogy 2032-ig fenntartható anyagokból készítsenek építőkockákat. Hozzátette: 2025-ig több mint 1,2 milliárd dollárt fektetnek fenntarthatósági kezdeményezésekbe annak érdekében, hogy 2032-ig fenntarthatóbb anyagokra tudjanak áttérni, és 37 százalékkal csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátásukat.