2023.9.18 14:24
Olvasási idő 0:36
Krajnyák Petra

Klímaaktivisták festették át Berlin egyik leghíresebb műemlékét

TÁRSADALOM BERLIN KLÍMAAKTIVISTÁK KLÍMAVÁLTOZÁS NÉMETORSZÁG

A Letzte Generation legutóbbi akciójával új fejezethez érkezett a klímaaktivisták és a művészet kapcsolata Németországban.

A Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) újabb látványos akciót hajtott végre, ezúttal a német fővárosban. A Brandenburgi kapu mind a hat oszlopát átalakított poroltókkal fújták le vörös, sárga és narancssárga festékkel. A rendőrség mind a 14 klímaaktivistát őrizetbe vette, majd csoportosan elkövetett rongálás gyanújával indított eljárást ellenük.

A Brandenburgi kapu az akciót követően a naplemente színeiben pomopázott. Forrás dpa/Paul Zinken

A berlini főpolgármester nem hagyta szó nélkül az esetet. Kai Wegner közleményében leírta, hogy nem egyszerűen védett műemlékről van szó, hanem "a szabadság városának" jelképéről is. Kiállt a véleménynyilvánítás szabadsága és a közös jövőről folytatott tisztességes diskurzus mellett, ugyanakkor szerinte a törvénytelen akció nemcsak egy történelmi műemléket károsított meg, hanem a "korunk és jövőnk fontos kérdéseiről szóló diskurzust" is.

Az aktivistacsoport 2022-ben figyelemfelkeltő és tiltakozó akciói révén vált ismertté Németországban. Tagjai korábbi akcióik során megbénították például a berlini és a müncheni nemzetközi repülőtér forgalmát, a hamburgi koncertpalotában két tagjuk a karmesteri emelvényhez ragasztotta magát egy hangversenyen, a potsdami múzeumban pedig burgonyapürével kenték be Claude Monet szénaboglyákat ábrázoló festményének üvegburkolatát.