2023.9.18 10:05
Olvasási idő 0:48
Krajnyák Petra

A szerelem az állatvilágban sem ismer határokat: házi kutya és róka keverékét fedezték fel Brazíliában

TECH-TUDOMÁNY ÁLLAT ÁLLATFAJ ÁLLATVÉDELEM ÁLLATVILÁG BRAZÍLIA HIBRID KUTYA KUTYÁK PAMPARÓKA

A kutatók most először dokumentálták pamparóka és házi kutya hibridizációját.

Nem mindennapi felfedezést tettek Brazíliában. A brazíliai Universidade Federal do Rio Grande do Sul Állatorvosi Kórház Vadállatvédelmi és Rehabilitációs Központjába 2021-ben egy nőstény egyedet szállítottak, miután elütötte egy autó. Szokatlan megjelenése miatt úgy döntöttek, nemcsak a sérüléseket, hanem az állat genetikáját is  megvizsgálják, az eredményt pedig a napokban publikálták.

A genetikai elemzésből kiderült, hogy egy pamparóka és egy ismeretlen fajtájú házikutya párzásával jött létre a keverék. Rio Grande do Sulban négy vadon élő kutyafajta él, amelyekről feltételezték, hogy hozzájárulhattak a hibrid egyed kialakulásához. A bozótos kutya ismert elterjedési területe nem terjed ki arra a területre, ahol az egyedet megtalálták, így három fajra szűkítették a kutatásukat, amelyek Vacaria környékén élnek, ahol az egyedet megtalálták. Ez a három faj: a sörényes farkas, a rákevő róka és a pamparóka. 

Duplán különleges felfedezésről van szó, mivel a pamparókák a Lycalopex nemzetségbe tartoznak, míg a házikutyák a Canis familiarisba. A hibrid egyed létezése alátámasztja, hogy a Lycalopex és a Canis nemzetség tagjai között is lehetséges a szaporodás, erre korábban azonban nem ismertünk példát.

Kiemelt tartalom
Flordelis de Souza, az 55 gyerekes családanya, politikus és gospelénekesnő, aki adoptált gyerekeivel ölette meg a férjét Flordelis de Souza, az 55 gyerekes családanya, politikus és gospelénekesnő, aki adoptált gyerekeivel ölette meg a férjét 2024.4.7 10:33

A városok világszerte egyre nagyobb területet foglalnak el, így nemcsak az emberek, hanem a háziállatok is kapcsolatba kerülnek a vadállatokkal. Ez olyan problémákhoz vezethet, mint új betegségek megjelenése és terjedése, de más, nem kívánt következményekkel is járhat.