2023.9.12 12:59
Olvasási idő 0:47
Masszi-Rigó Csilla

Ha Apple-cuccokat használsz, ezt a frissítést azonnal érdemes alkalmaznod a biztonságod érdekében

TECH-TUDOMÁNY APPLE IPHONE MOBILTELEFON

Legyen szó telefonról, táblagépről, számítógépről vagy okosóráról, az Apple új frissítése egy komoly biztonsági problémát akadályozhat meg.

A biztonság az első, ez pedig ma már nemcsak testi épségünk érdekében értendő, hanem adatainkat tekintve is: az Apple helyi idő szerint csütörtökön tette közzé azt a frissítést, mely egy régóta fennálló veszélyt hárít el nemcsak a telefonok, de a táblagépek, az okosórák és a számítógépek esetében is.

Forrás GETTY IMAGES

Az iOS/iPadOS 16.6.1, a macOS Ventura 13.5.2 és a watchOS 9.6.2 bár új funkciót nem hozott az eszközökre, használatukat sokkal biztonságosabbá tette. Az Apple az új frissítésekkel két olyan nulladik napi hibát és sérülékenységet javított meg, melyekkel kiberbiztonsági értelemben már számos alkalommal visszaéltek, az eszközök ugyanis a frissítés hiányában könnyen feltörhetővé váltak – ezt a rést használta ki az NSO Group által fejlesztett Pegasus kémszoftver is.

Ahogy a 24.hu írja, eddig egy fertőzött PassKit-képmelléklet (az Apple Wallet része) segítségével tudtak a támadók megfertőzni egy naprakész, minden frissítést magában foglaló iPhone-t. A fertőzés mindezek mellett magától tudott települni a telefonra, semmilyen hibás lépésre, vírusos fájlra nem kellett kattintania a felhasználónak ahhoz, hogy a program megtámadja az eszközöket.

Kiemelt tartalom
Baromi drága, hamar merül, de páratlan dolgokra képes: bukás lesz vagy a jövő iPhone-ja az Apple kiterjesztettvalóság-szemüvege? Baromi drága, hamar merül, de páratlan dolgokra képes: bukás lesz vagy a jövő iPhone-ja az Apple kiterjesztettvalóság-szemüvege? 2024.2.15 18:00

A Citizen Lab felhívta a figyelmet arra, hogy aki iPhone 8 vagy annál újabb telefonkészülékkel, az iPad Pro bármelyik modelljével, iPad Air 3 vagy annál újabb géppel, valamint ötödik generációs vagy újabb iPaddel rendelkezik, mindenképpen frissítse eszközét.