A cikk az ASUS megbízásából készült.
2023.9.11 16:02
Olvasási idő 2:29

Az ASUS ultrakompakt laptopja nem ismer határokat

TECH-TUDOMÁNY ASUS SZÁMÍTÓGÉP

A Zenbook S 13 OLED fenntartható kialakításával és modern megoldásaival diktálja a tempót.

A megfelelő teljesítmény és a hordozhatóság közötti egyensúly megtalálása mérnöki és felhasználói szempontból is gyakori kihívás a laptopok piacán. Sok eszköz figyelemre méltó teljesítményt nyújt, de kompromisszumot köt a hordozhatóság terén, míg mások rendkívül hordozhatóak, de hiányzik belőlük az intenzív feladatokhoz szükséges teljesítmény. Az ASUS Zenbook S 13 OLED ezt a két, látszólag ellentétes elemet harmonizálja számos innovatív megoldás kíséretében. Így a cél nem is lehetett más, mint az ultrabookok szegmens újradefiniálása.

A már itthon is elérhető új modell súlya alig 1kg és mindössze 1cm vékony, amivel egyébként 25%-kal vékonyabb közvetlen elődjénél, ez pedig sokat elárul a márka úttörő tervezési megközelítéséről. Ez a modell a valaha készült legkörnyezetbarátabb Zenbook, mindemellett pedig a világ legkönnyebb 13 hüvelykes, OLED kijelzős laptopja. A legjobb az egészben pedig az, hogy ez sem az erején, sem pedig a felszereltségén nem mutatkozik meg, hiszen lenyűgöző kijelzővel, modern hardverrel és számos extra megoldással van dolgunk.

Forrás ASUS

Csodálatos OLED kijelző

Az ASUS elsők között hozta el hazánkba az OLED kijelzős laptopokat és néhány év alatt népszerűvé is tette őket. Az OLED technológia már ismerős lehet a televíziókból és okostelefonokból, és ha egyszer egy laptopban is megtapasztaljuk, akkor soha többet nem szeretnénk visszatérni a korábbi megoldásokhoz. Egy átlagos laptopkijelzőhöz képest az ASUS Lumina OLED kijelzői kimagaslóan jobb vizuális élményt nyújtanak, amit a Dolby Vision és DisplayHDR True Black 500 tanúsítványok hitelesítenek, a mozi minőségű DCI-P3 színskála 100%-os lefedése és a professzionális munkákhoz elvárt Pantone hitelesítés pedig a tartalomfogyasztás mellett az ultramobil tartalomgyártást is lehetővé teszi.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Tudod, mire jó a Ctrl+Z, vagy hogyan tudod újraindítani a géped, ha lefagyott? Mennyire vagy szájbergyerek? REFRESHER-KVÍZ: Tudod, mire jó a Ctrl+Z, vagy hogyan tudod újraindítani a géped, ha lefagyott? Mennyire vagy szájbergyerek? 2023.10.1 9:52

Az OLED kijelzők ráadásul az alacsonyabb káros kékfény-kibocsátásnak köszönhetően kevésbé terhelik szemeinket, így a hosszú munkaórák után teljes nyugalomban élvezhetjük a filmeket és sorozatokat a csodás kijelzőn. A 16:10-es képarányú, 13,3 hüvelykes panelt rendkívül vékony kávák ölelik körbe, így kompakt méretéhez viszonyítva nagy munkateret biztosít. Mindezek ellenére a kijelző felett egy Full HD-s webkamera is elfért, mely arcfelismerésen alapuló Windows Hello támogatással is rendelkezik, így egyszerűen jelentkezhetünk be gépünkbe és az adataink is biztonságban lesznek.

Forrás ASUS

Ultrahordozható teljesítmény

Az ASUS Zenbook S 13 OLED a már-már hihetetlen méretei ellenére a legmodernebb hardverekkel érkezik, hiszen a 13. generációs Intel® Core™ i7-es processzor elődjeinél nagyobb teljesítményre és hatékonyabb energiafelhasználásra képes, mellé pedig 16GB RAM és 1TB villámgyors SSD tárhely társult. Ezek a hardverek az általános munka mellett olyan erőforrásigényesebb feladatokhoz is megfelelő erőt kínálnak, mint például a képszerkesztés vagy videóvágás, sőt a játék öröméről sem kell lemondanunk.

A mindössze 1cm vékony ház nem gátolta meg a mérnököket abban, hogy minden fontos és modern csatlakozóval ellássák a laptopot. A sokoldalú Thunderbolt 4-es USB-C portokon keresztül nem csak tölteni tudjuk a gépet, hanem rengeteg kiegészítőt és több monitort is csatlakoztathatunk hozzá. Gyorstöltéssel ráadásul 49 perc alatt 70%-ra tölthető a laptop, a 3,5mm-es jack-csatlakozóval pedig kedvenc fülesünket sem kell mellőzni. Szinte bármilyen kiegészítővel kompatibilis lesz a gép, hiszen hagyományos USB-A és HDMI 2.1 portok is találhatóak az oldalán.

Forrás ASUS

Fenntartható fejlődés

Az új ASUS Zenbook S 13 OLED tervezésekor az élenjáró technológiai megoldások mellett a környezettudatos felépítés és iránymutatás volt az egyik legfontosabb szempont. A felhasznált anyagok és azok forrása mellett a tervezők arra is ügyeltek, hogy ezek kompromisszummentes felhasználói élménnyel társuljanak, mely méltó az ASUS Zenbook szériához. Erre remek példa a bazaltszürke (Basalt Gray) és éjkék (Ponder Blue) színekben pompázó készülékhez, melynek fedőlapja nem csak a modern Zen vonalat élteti, hanem olyan különleges, kerámiához hasonló felülettel kezelt, melynek megalkotásához nincs szükség erős savakra, szerves vegyületekre vagy nehézfémekre.

Kiemelt tartalom
5 új videójáték szeptemberben, amit fixen kiélvezhetsz az esős őszi napokon 5 új videójáték szeptemberben, amit fixen kiélvezhetsz az esős őszi napokon 2023.9.21 16:15

A hangszórók és a billentyűsapkák óceánokból és más forrásokból begyűjtött és újrahasznosított műanyagból készültek, a strapabíró, katonai szabványoknak is megfelelő alumínium ház esetében pedig szintén felhasználásra kerültek újrahasznosított fémek. Ugyanez igaz a csomagolásra is, hiszen 100%-ban újrahasznosítható és alapvetően már újrahasznosított papírból készült, valamint laptopállványként is bevethető, ezzel megkímélve attól, hogy ismét a szemétben végezze.

Az ASUS Zenbook S 13 OLED egy élenjáró megközelítés a fenntarthatóbb technológiai fejlődés irányába.