2023.8.30 14:41
Olvasási idő 0:39
Krajnyák Petra

Rejtélyes régészeti leletekre bukkantak Izraelben

KULTÚRA RÉGÉSZET TUDOMÁNY

Akár 3000 évesek is lehetnek az építmények.

Régészek "rejtélyes" csatornahálózatra bukkantak a bibliai Jeruzsálem maradványai közelében. A közel 3000 éves, kőből faragott járatok egészen zavarba hozták a régészeket, mivel korábban nem találtak hasonló leleteket, és nem volt nyilvánvaló kapcsolódnak-e az egykor közelben álló ókori zsidó templomhoz és palotához.

A 2800 éves csatornák Jeruzsálem fallal körülvett óvárosán kívül találhatók, két csoportban, egymástól 10 méter távolságra. Az Izraeli Régiségügyi Hatóság szerint a csatornák törvényszéki vizsgálata nem talált vért, ami kizárja, hogy a csatornákban állatokat vágtak volna le lakomák vagy vallási szertartások alkalmával.

Újonnan felfedezett csatornahálózat Jeruzsálemben. Forrás REUTERS/Ueslei Marcelino

Úgy tűnik, hogy a csatornák nem egy irányúak voltak, és nem is egy medencébe torkolltak, ami arra utal, hogy nem szennyvíz vagy csapadék elvezetésére használták.


"Megnéztük a létesítményt, és rájöttünk, hogy valami egyedülállóra bukkantunk" - mondta Yiftah Shalev régész, aki "talányosnak" nevezte a felfedezést.

A csatornákat a templom vagy a palota gazdaságához kapcsolódó árucikk, főleg vászon előállítására használhatták, melyhez hosszú ideig kell áztatni a lenvásznat, hogy megpuhuljon. Egy másik elmélet szerint a csatornákban datolyát tartottak, amelyet a napon melegítettek fel a silan (datolyaméz) elkészítésekor.