2023.8.17 11:52
Olvasási idő 0:39
Krajnyák Petra

Németország egy lépéssel közelebb került a fű legalizálásához

TÁRSADALOM KANNABISZ NÉMETORSZÁG

Már csak a parlementi jóváhagyáson múlik, legális lesz-e a fű rekreációs célú fogyasztása.

A német kabinet szerdán elfogadta a fű rekreációs célú használatának és termesztésének legalizálásáról szóló törvényjavaslatot – írja a 24.hu. Ennek értelmében a felnőttek, maximum 25 gramm marihuánát birtokolhatnak, három tövet termeszthetnek, illetve kannabiszklubokban is vásárolhatnak, ha érvénybe lép az új törvény.

Forrás GETTY IMAGES

Olaf Scholz kancellár kormánya így szeretné visszaszorítani feketepiacot, és megvédeni a fogyasztókat a szennyezett, kamudrogoktól, sőt csökkenteni az igazságszolgáltatás terheit is.

Ha német parlament is elfogadja a törvényjavaslatot, akkor az ország egyike lesz a legliberálisabb kannabisz használatot engedélyező európai országoknak.

A konzervatív oldal viszont attól tart, ha a marihuána fogyasztás még jobban elterjed az jelentős terhet helyez majd a hatóságokra. Az ENSZ kábítószer-felügyeleti szerve márciusban állapította meg, hogy a marihuána rekreációs célú használatának legalizálása egészségügyi problémákhoz vezethet. Az Európai Unióval folytatott konzultációkat követően végül kivették a javaslatból az országos árusításáról szóló pontot.

Forrás Getty Images

Eredetileg lehetővé tették volna a kannabisz széles körű árusítását kizárólag engedéllyel rendelkező üzletekben. Ehelyett kísérletet tennének pár tartományban korlátozott számú engedélyek kiadásával, így tesztelve a kannabisz-kereskedelem a egészségügyre, feketepiacra és a kiskorúak védelmére gyakorolt hatását.