2023.8.10 21:46
Olvasási idő 1:16

„A transzok gyönyörűek” - kiáltotta közönségének Beyoncé New York-i koncertje közben

TÁRSADALOM BEYONCÉ LMBTQ TRANSZNEMŰ

A jelenleg Amerikában turnézó Beyoncé New York-i koncertje alatt a “trans is beautiful” (azaz a transzneműség/transzszexuálisok gyönyörű/ek) felkiáltással élt, miután július 29-i koncertjén észrevett egy transzpárti transzparenst közönsége soraiban.

Beyoncé állásfoglalásának videóját Laverne Cox transznemű színésznő osztotta meg az Instagramon, aki 2015-ben indította el a #TransIsBeautiful hashtaget. Cox az az első transznemű színművész, aki Emmy-jelölést kapott, az első transz nő, aki a Time magazin és a brit Vogue címlapján is szerepelt, az első transz személy, aki szobrot kapott Madame Tussauds panoptikumában. Laverne Cox nevét a legtöbben a Netflix női börtönös sorozata, az Orange Is The New New Black kapcsán ismerték meg, melyben a színésznő Sophie Burset karakterét formálta meg. Alakításáért Primetime Emmy jelölést kapott, transznemű emberként, színészi kategóriában elsőként a díj történetében. Az 51 éves Cox posztjában háláját fejezte ki Beyoncénak, amiért megosztotta ezt a transzneműeket támogató üzenetet. 

A koncerten a transzparenst tartó Candace Persuasian aktivista szintén köszönetet mondott Beyoncénak a Twitteren és a TikTokon, amiért a New York-i MetLife stadionban közel 80 ezer fős közönsége előtt vállalta fel véleményét a transznemű emberek védelmében.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Laverne Cox (@lavernecox) által megosztott bejegyzés


Beyoncé egyébként épp a napokban hivatalos website-ján rótta le kegyeletét egy 28 éves hivatásos táncos, O’Shae Sibley meggyilkolása kapcsán, akit halálra késeltek New York City Brooklyn negyedében egy benzinkútnál, miután barátaival Beyoncé zenéjére vogue stílusban táncoltak.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Beyoncé, Sum 41, Camila Cabello és Playboi Carti a hét megjelenései között Playback Péntek: Beyoncé, Sum 41, Camila Cabello és Playboi Carti a hét megjelenései között 2024.3.29 15:41

A The New York Times beszámolója szerint egy csapat férfi odament Sibleyékhez és homofób káromkodások kíséretében felszólították őket, hogy hagyják abba a táncot. A veszekedés a rendőrségi jelentés szerint odáig fajult, hogy az egyik férfi leszúrta Sibleyt. A táncos egyik barátja próbálta elállítani a vérzést, miközben társai mentőt hívtak. O’Shae Sibley sérülése azonban olyan súlyos volt, hogy a kórházban életét vesztette.

O’Shae Sibley hivatásos táncos volt, több videoklipben is szerepelt, fellépett a New York-i Lincoln Centerben is. A New York-i queer közösség ismert tagját rengetegen gyászolják.

Beyoncé a Renaissance turnéja New Yorki-i koncertállomásán Forrás GETTY IMAGES

Beyoncé a történtek előtt sem maradt észrevétlen az LMBTQ+ közösség körében: a tavalyi Grammy-díjkiosztón a Renaissance albumáért járó elismerésének köszönetmondó beszédében háláját fejezte ki az LMBTQ+ közösség támogatásáért.

A Renaissance albumot az énekesnő nagybátyja által inspirált, az afroamerikai LMBTQIA+ kultúra előtti tisztelgésként jellemezik.

Kiemelt tartalom
Strike a pose! Ballroom-kultúra és vogue – A drag queenek tánca, ami Madonnát is rabul ejtette      Strike a pose! Ballroom-kultúra és vogue – A drag queenek tánca, ami Madonnát is rabul ejtette 2023.7.30 9:36