2023.7.16 9:01
Olvasási idő 2:46
Kremmer Magdi

Ez a virág tartozik hozzád a születési hónapod alapján – Mi az a születésvirág és milyen jelentősége van?

Ez a virág tartozik hozzád a születési hónapod alapján – Mi az a születésvirág és milyen jelentősége van?
Forrás Joel Overbeck/ Unsplash
ÉLETMÓD HOROSZKÓP NÖVÉNY

A csillagjegyét szinte mindenki ismeri, aki pedig egy kicsit is mélyebben elmerült már az asztrológiában tudja, mennyit számít az égitestek aktuális állása. Azt viszont kevesen tudják, hogy minden hónaphoz tartoznak születésvirág. A tiédhez melyik?

Mindegy, hogy lételemed a spiritualitás vagy hülyeségnek tartod az asztrológiát, néha jó szórakozás meghallgatni egy tarot olvasást vagy elolvasni a heti horoszkópod. A 18. századi Angliában szokás volt a virágokkal való kommunikáció, amikor minden virághoz sajátos jelentést társítottak. A születésvirágok hagyománya egyesek szerint sokkal régebbre, az ókori rómaiakhoz nyúlik, de az egészen biztos, hogy a “virágnyelv” elterjedésével a születésvirágok is újra népszerűvé váltak. Az elmélet szerint minden hónaphoz tartozik egy-egy virág, mely saját jelentéssel bír. Egyesek hisznek benne, hogy a születésvirágunk hatással van a személyiségünkre, csakúgy, mint az, hogy melyik állatövi jegyben születtünk. Ha nem is hiszünk ezek mélyebb jelentésében, a születésvirág még bármikor jó ajándékötlet lehet.

Nézd meg, mi a születésvirágod és mit jelent!

Január: szegfű

Forrás GETTY IMAGES

A szegfű általános jelentése az öröm. Ez a népszerű virág rengeteg színváltozatban létezik, minden szín más-más jelentést hordoz. A sötétvörös szegfű például a szerelmet szimbolizálja, míg a fehér a szerencsét és a tisztaságot. A szegfű a téli hónapokat is túlélő, szívós növény, ami miatt a halálhoz és az újjászületéshez is kapcsolódik. Ha a szegfű a születésvirágod, kitartó vagy, mindig fel tudsz állni és szenvedélyesen szeretsz.

Február: ibolya

Forrás GETTY IMAGES

A február születésvirága az ibolya. Ez az elsőre törékenynek tűnő, mégis mindenhol megmaradó növény a hűséget, az igazságot és a szeretetet szimbolizálja. Az ibolyát az ókori Athén jelképének tartják, és Aphroditéhoz, a szerelem istennőjéhez társítják. A virág szív alakú levelei és édes illata is alátámasztja, hogy számodra fontos a szerelem és a szeretet, ragaszkodó és hűséges vagy.

Március: nárcisz

Forrás GETTY IMAGES

A márciushoz természetesen egy igazi tavaszi virág illik. A nárcisz az élet körforgását és az új kezdeteket jelképezi. A hagymás virág télen a föld alatt húzza meg magát, de tavasszal az első napsugarakra kihajt, akkor is, ha még hótakaró borítja a talajt. Állhatatosság és a kitartás jellemez, ha a nárcisz a te virágod.

Április: százszorszép

Forrás GETTY IMAGES

A csodás kis százszorszép a tavasz egyik jellegzetes virága. A százszorszép az őszinte boldogságot és örömöt jelenti. A virág erőteljes közepe összeköti a virág szirmait, ez pedig a koncentrációt, összeszedettséget is szimbolizálja.

Május: gyöngyvirág

Forrás GETTY IMAGES

A májusi gyöngyvirág évelő növény, jellegzetes harang alakú szirmokkal. Többek között a tisztaságot és az erényt szimbolizálja. A gyöngyvirág édes, erőteljes illata és kecses kelyhei vonzóvá teszik a virágot.

Június: rózsa

Forrás GETTY IMAGES

A rózsa az egyik legelegánsabb és legtöbb jelentéssel bíró virág. Különböző színváltozatai mind más-más jelentést hordoznak, a rózsa úgy általában a mély szeretetet, a szenvedélyt és a szépséget jelképezi. A szépsége ellenére egyáltalán nem törékeny, erős gyökeret ereszt és töviseinek köszönhetően nehéz kitépni, ellenálló és strapabíró növény.

Július: szarkaláb

Forrás GETTY IMAGES

Július virága az élénk és feltűnő szarkaláb. A vadvirág bármilyen terepen megél, de nemesített, kerti változata is strapabíró. A szarkaláb folyamatosan felfelé növekszik, nyújtózik a nap irányába, ami miatt ez a növény a pozitivitást is szimbolizálja. Egyesek szerint ez a virág maga a boldogság.

Augusztus: kardvirág

Forrás GETTY IMAGES

Augusztus születésvirága a kardvirág, ami a becsületet és a jellembeli erőt szimbolizálja – mindazokat a tulajdonságokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a gondtalan nyárból átlépjünk az őszbe. A kardliliom magasra nő és egyenes áll, rendíthetetlen, akárcsak az erő, amelyet megtestesít.

Szeptember: őszirózsa

Forrás GETTY IMAGES

Szeptember születésivirága az évelő őszirózsa. A virág gyönyörű lila szirmai a kecsességet, a szerencsét és a szerelmet jelképezik. A görög "csillag" szóról elnevezett növény ősszel virágzik, és az évszakok változását is szimbolizálja.

Október: körömvirág

Forrás GETTY IMAGES

A körömvirág október születésvirága. A növénynek rengeteg felhasználási módja van, gyógynövényként sebkezelésre használták, de sárga szirmaiból festéket is készítettek. Ez a sokszínűség jellemzi azokat is, akiknek a körömvirág a születésvirága. A gyógyulással és rugalmassággal való szimbolikus kapcsolat mellett a körömvirág a feltétel nélküli szeretetet is jelképezi.

November: krizantém

Forrás GETTY IMAGES

A krizantém igazi őszi virág, a reményt, a hosszú életet és az optimizmust szimbolizálja, hiszen ezek a tulajdonságok szükségesek ahhoz, hogy átvészeljük az előttünk álló hosszú telet. Mivel a krizantémot évszázadok óta használják gyógynövényként (különösen Ázsiában), hagyományosan a bölcsességgel és a nemességgel is társítják ezt a virágot.

December: fehér nárcisz

Forrás GETTY IMAGES

December születésvirága a fehér nárcisz, ami jellemzően a tél végén, kora tavasszal, rövid ideig virágzik. A becsületet, a kedvességet és a jólétet szimbolizálja, olyan dolgokat, amelyeket az új év kezdetén a szeretteinknek és magunknak is kívánunk.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!