2023.7.7 17:04
Olvasási idő 3:49
Kovács M. Dávid

Playback Péntek: PJ Harvey, Taylor Swift, Freakin' Disco, Anohni és Dominic Fike a heti megjelenések között

Playback Péntek: PJ Harvey, Taylor Swift, Freakin' Disco, Anohni és Dominic Fike a heti megjelenések között
Forrás Beth Garrabrant / Taylor Swift / Twitter
ZENE ALEE ANOHNI DOMINIC FIKE FREAKIN' DISCO JULIE BYRNE KISÓCEÁN MAGYAR ZENE PJ HARVEY PLAYBACK PÉNTEK TAYLOR SWIFT WEEZER ZÓRA

New Music Friday Refresher-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Kovács M. Dávid szemlézett öt albumot, és válogatott mellé pár friss dalt.

Albumok

PJ Harvey: I Inside the Old Year Dying

Polly Jean Harvey nyolc éven keresztül írta tavaly megjelent, Orlam című verses regényét(/elbeszélő költeményét?), amelyben egy kilencéves kislány szemüvegén keresztül mutatta be az angol vidéki élet szépségét és borzalmait. Az 53 éves Harvey ezt a világot bővíti ki, meséli tovább legújabb, I Inside the Old Year Dying című nagylemezén – bár eredetileg egy színházi darabban gondolkodott. Az alkotó bevallása szerint a tizedik nagylemeze egy kimondottan nehéz szülés eredménye, sokáig készült, mert időbe telt, amíg megtalálta azt a formát, ami elképzelt hozzá, de végül „azzá vált, amit remélt, hogy legyen“.

Anohni and the Johnsons: My Back Was a Bridge for You to Cross

Marsha P. Johnson melegjogi aktivista fotójával a borítóján hozta ki legújabb, My Back Was a Bridge for You to Cross című nagylemezét Antony Hegarty és Johnsons nevű kísérőzenekara. A nagydarab férfi testben törékeny női lelket hordó Hegarty 2005-ös budapesti koncertje máig gyakori hivatkozási alap a magyar zenerajongók között, pedig nem ez volt az énekes-zongorista első magyarországi fellépése: két évvel korábban Lou Reed mellett vokálozott a Margit-szigeten. Őt egyébként az album Sliver of Ice című dalában is megidézi, amit egy Reeddel folytatott beszélgetése ihletett, pár héttel a legendás zenész 2013-ban bekövetkezett halála előtt.

Taylor Swift: Speak Now (Taylor’s Version)

„Itt van, a tiétek, az enyém, a miénk“ – ezekkel a szavakkal osztotta meg rajongóival Taylor Swift a 2010-es, Speak Now című lemezének újravett változatát pénteken a Twitteren. Swift az album dalait 18 és 20 éves kora között, teljesen egyedül írta, így azokat – mondja ő – mindenekelőtt brutális őszinteség, a kendőzetlen, naplószerű vallomások és vad vágyakozás jellemzi.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Moriones, Camila Cabello, Gunna, RM, Ótvar Pestis, Mehringer és Knocked Loose a hét legjobb megjelenései között Playback Péntek: Moriones, Camila Cabello, Gunna, RM, Ótvar Pestis, Mehringer és Knocked Loose a hét legjobb megjelenései között 2024.5.10 17:53

Az album újrarögzítése arra is jó apropót adott, hogy Swift megváltoztassa a Better Than Revenge című dalának sorait, amiben a 2010-es megjelenésekor még azt énekelte, hogy „she’s not a saint and she’s not what you think/ she’s an actress/ she’s better known for the things that she does/ on the mattress“, ám most az utóbbi két sor arra módosult, hogy „he was a moth to the flame/ she was holding the matches“.

A pénteken érkező anyagon egyébként a Fall Out Boy és Hayley Williams is közreműködik, és most már azt is tudjuk, hogy hiába írt neki levelet Karácsony Gergely, Taylor Swift nem fogja útba ejteni Budapestet, az európai turnén viszont végig a Paramore melegíti majd be a közönséget.

 

Julie Byrne: The Greater Wings

Hat évvel a 2017-es Not Even Happiness után jelent meg pénteken az amerikai Julie Byrne harmadik nagylemeze. A most befutott The Greater Wings ötletei még a világjárvány előtt kezdett el érlelődni az előadóban, de a munka csak 2020 őszén indult be igazán. Miután Los Angelesben átvészelte a kezdeti zárlatos időszakot, Byrne Chicagóba utazott, hogy exéből lett jóbarátja, Eric Littmann társaságában folytassa a munkát. A őszi együttműködést egy New York-i összeülés követte 2021 tavaszán, majd nem sokkal később Littmann hirtelen meghalt. Bár alkotótársa elvesztése után Julie Byrne hat hónapig nem volt képes az anyaggal foglalkozni, a Greater Wings végül mégis összeállt – és a végeredmény végtelenül gyönyörű.

 

Freakin' Disco: TOTEM

„Hatéves korom óta indián vagyok. Ez hol jobban előjön, hol csak tudat alatt érzem. Mégsem gondoltam, hogy lesz egy lemezem, aminek TOTEM a címe. Ezek szerint megtaláltam a törzsem. De ez talán egy más totem, egy másmilyen törzs, mint a gyerekkori indiántáborokban” – mondja Szabó Sipos Ágoston a Freakin’ Disco harmadik nagylemezéről.

Kiemelt tartalom
PREMIER: „Aki nem kollaborál gyáván, a száján ülve“ – Fülbemászó dalban biztat moralitásra a Kisbetűs Ünnepnapok PREMIER: „Aki nem kollaborál gyáván, a száján ülve“ – Fülbemászó dalban biztat moralitásra a Kisbetűs Ünnepnapok 2024.5.10 10:00

A kilencszámos anyagon rengeteg ember dolgozott, a november óta sok helyen látható állatot Lászlovszky Zsófi alkotta meg, a végleges borítót ennek felhasználásával Nové Soma készítette. A Face Yourself a Grammy-díjas Steve Dub és a zenekar közös munkájának eredménye, a Toad éneksávjait pedig Ian Siegal bluesénekessel rögzítette a zenekar egy veszprémi hotelszobában.

Számok

ZÓRA: Elmentél

Urbányi Zóra Budapesten és Los Angelesben is otthon érzi magát. Kollár-Klemencz László Iszom a bort című dalának feldolgozásával került be a köztudatba, és még ugyanebben az évben elnyerte Az év felfedezettje elismerést a Fonogramon. A most megjelenő Elmentél című dal az első olyan szerzeménye, amiben magyar és amerikai zenészekkel is együtt dolgozott.

A dal producere Miles Jay, a zenész Los Angeles-i alkotótársa, a keverésben pedig az a Phillip Broussard Jr. játszott jelentős szerepet, aki rendszeresen dolgozik Rick Rubin mellett, és közösen olyan előadók lemezeinek elkészítésében vettek részt, mint Adele vagy Cat Power.

A dalhoz készült klip koncepciója ezúttal is Zóra testvére, Urbányi Kristóf ötlete nyomán született. Ő talált egy archív felvételt, amiről később kiderült, hogy Chicagóban készült a hatvanas években egy magyar származású zenész temetésén. A zenészek és a hozzátartozók is, akiket látunk, a magyar közösség tagjai.

Alee: Délután fél 6

„Már megint felébredtem, a démonomat felébresztem“ – énekli az X-Faktor tizedik évadának győztese, Balázs Alex az új klipdalában. Alee a Délután fél 6 című számban a belső küzdelmeiről mesél: valószínűleg sokak számára ismerős az érzés, amikor a tükörbe nézve nem az az ember tekint ránk, akinek egykor képzeltük magunkat, vagy aki lenni szerettünk volna. „A dal az utóbbi másfél év küzdelmét írja le magammal, a démonjaimmal szemben” – mondta Alee.

Kisóceán: Muskátli

Másodszor ad betekintést a nyár végén érkező, Pisztácia című nagylemezébe a budapesti Kisóceán zenekar. „Talán emiatt rágták legtöbbet a fülünket az ismerősök, barátok, akik valamilyen formában már hallhatták, hogy adjuk ki“ – mondja a zenekar a pénteken debütáló, Muskátli című daláról. A szám a Kisóceán tagjai szerint arról szól, amikor „otthon vagyunk, amikor az életünkbe csak ömlik befelé a kikerülhetetlen szerelem és gyűlölet“.

Dominic Fike feat. Weezer: Think Fast

A Weezer kultikus kék albumának egyik legnagyobb slágerét, az 1994-es Undone (The Sweater Song) című klasszikust gondolta újra Think Fast című szerzeményében az Eufória sorozat Elliotját alakító Dominic Fike. A dalban ráadásul Rivers Cuomo, a Weezer frontembere is közreműködik, aki a közös munkáról a Los Angeles Timesnak csak annyit mesélt: „Ő azon kevesek egyike, akiket otthon is megemlítettem. »Ó, ma stúdiózni megyek Dominic Fike-kal!« Mire a 16 éves lányom: »Ugye csak viccelsz?!«“ Fike Sunburn című nagylemeze egyébként péntek óta szintén elérhető.