Kedd 2022.11.29

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Filmek és sorozatok
Kovács M. Dávid
2022.11.17 10:17
Olvasási idő  1:34

Az Eufória és a Stranger Things kulisszatitkaira is fény derül a magyar tinifilmfesztiválon

Egy rakás ígéretesnek tűnő mozgóképes alkotás mellett Antal Nimród, a Stranger Things magyar rendezője is ott lesz a Cinemira Teen ifjúsági filmfesztiválon.

Kovács M. Dávid
2022.11.17 10:17 Olvasási idő  1:34
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Az ötödik évfordulóját ünneplő Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál idén külön célozza meg a tizenéves korosztályt. Két napon át az év legjobb, kamaszoknak szóló egész estés, rövid és animációs filmjeit vetítik a budapesti Corvin moziban. A programban szereplő filmek döntő többsége először látható Magyarországon.


A hétvégén esedékes Cinemira Teen kiemelt vendége Antal Nimród, A Viszkis, a Kontroll és az új Stranger Things-évad két epizódjának rendezője lesz, akivel közönségtalálkozót szerveznek. Ezen kívül az Eufória magyar vonatkozású kulisszatitkaira is fény derül, hiszen Császár Dániel operatőr is a fesztivál vendége lesz, aki a Freeszfe hallgatójaként vehetett részt a sikersorozat forgatásán, méghozzá az Emmy-díjas Rév Marcell mellett.


A Cinemira Teen versenyfilmjei olyan, a kamaszok mindennapjait érintő témákat dolgoznak fel, mint a szerelem és szakítás, a mentálhigiéné, a történelemmel való szembenézés, a családon belüli bántalmazás, az áldozathibáztatás, valamint az önmagunkért és egymásért való kiállás fontossága.


A fesztiválon három, kiemelkedő európai ifjúsági mozifilm is látható lesz. Szombat este premier előtt mutatják be a Berlinalén a legjobb ifjúsági film díját behúzó, A stand up királynője című svéd filmet, amelyben egy 12 éves kislány szeretné megnevettetni gyászoló apját.

 


Szombat este vetítik a Semmi című dán filmet is, amely Janne Teller azonos című nemzetközi bestsellerének filmfeldolgozása. A dán regény hatalmas vitát váltott ki, hazájában előbb betiltották, majd egyenesen kötelező olvasmánnyá tették az iskolákban. A fesztivál szervezői a filmet  a 21. századi “A legyek uraként” emlegetik.

 

 

A magyar közönség a Cinemira Teen hétvégéjén láthatja először a Cannes-ban is díjazott Olga című svájci filmet, amely az ukrán háború előzményeként is számon tartott Euromajdan idején játszódik. A vetítésre szóló jegy megváltásával ráadásul az Ukrajnából hazánkba menekült fiatalokat támogathatjuk.

 


A fesztiválon a legjobb magyar rövid ifjúsági film díjáról idén először több ezer középiskolás diák dönthet, míg a legjobb animációs rövidfilmekről és a legjobb kisjátékfilmekről szakmai zsűri szavaz, amelynek mások mellett Kárpáti György Mór, Olasz Renátó és Szakonyi Noémi Veronika is tagja.


A fesztivál olyannyira interaktív, hogy aki kedvet érez, akár színészként kipróbálhatja magát egy igazi filmes castingon, de akár a filmes smink- és maszkmesterség világába is bekukkanthat. Sőt: vasárnap három ismert influenszer – Ráskó Eszter, Stefanovics Angéla (Anzselika Habpatron) és Kovács András Péter – vezet be az online mozgóképkészítés rejtelmeibe.

A Cinemira Teen november 18. és 20. között – tehát péntektől vasárnapig – várja a közönséget a budapesti Corvin Moziban és a H13 közösségi térben. A díjátadót vasárnap este nyolckor tartják a Corvin Moziban, további információk a filmfesztivál oldalán.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál / Facebook;
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában filmek és sorozatok
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra